اهداف جامعه ایرانی چیست؟ « ما چگونه فکر می کنیم» و آنچه که در ایران مهم انگاشته می شود.

۱۳۸۶ فروردین ۲۹, چهارشنبه

Ebrahim Nabavi 1385 Part 12

در آخرین قسمت این مرور خبرهای اسفند سال 1385 را می خوانید؛ چرا احمدی نژاد گفت: « دولت امروز در شش جبهه در حال جنگ است»؟ نیروگاه بوشهر متوقف شد. مهلت دوماهه قطعنامه 1737 شورای امنیت تمام شد. احمدی نژاد گفت: قطار هسته ای ایران دنده عقب ندارد و ترمز این قطار را دور انداختیم. اهانت به پیامبر در آموزش و پرورش ایران. شهرام جزایری فرار کرد و دستگیر شد. حاج منصور ارضی رو در روی هاشمی و منتظری. رئیس جمهور به عربستان سعودی رفت و مورد توجه قرار نگرفت و دق کرد. سخنرانی گنجی در شورای خارجی آمریکا. دستگیری همه فعالان زن ایرانی قبل از هشت مارس. تجمع معلمان جلوی مجلس و دستگیری گسترده معلمان. چگونه علیرضا عسگری سردار سپاه در ترکیه ناپدید شد و پیدا نشد؟ دختر هسته ای شانزده ساله توسط رئیس جمهور کشف شد. پنج هزار تومانی هایی که پخش نشد. پخش تصویر گلسرخی و تقدیر از مصدق از صدا و سیما. رسول ملاقلی پور درگذشت. احمدی نژاد برای دفاع از حق هسته ای ایران به جای نیویورک به ابرقو رفت. چهارشنبه سوری ها، هرگز! فیلم 300 روی اکران سینما.... پایان.

احمدی نژاد پانصد برابر شد

وقتی ماه اسفند 85 شروع شد، احمدی نژاد در راه گیلان بود. او داشت به یک سال دیگر فکر می کرد، یک سال جنگی پر از هیجان های خارجی یا یک سال بدون جنگ پر از دردسر و درگیری داخلی؟ سفر استانی گیلان در حالی آغاز شد که احمدی نژاد اعلام کرده بود: « سال 86 سال صرفه جویی در هزینه هاست.» مردم می پرسیدند چرا قیمت ها دائما بالا می رود؟ اما احمدی نژاد جواب می داد: « من متدین ترین و والاترین کابینه بعد از انقلاب اسلامی را تشکیل داده ام.» احمدی نژاد در جمع خانواده شهدای گیلان گفت: « دولت امروز در شش جبهه در حال جنگ است.» به نظر می رسید که رئیس جمهور هنوز از اینکه انتخاب شده مطمئن نیست. وی در گیلان گفت: « دولت و مجلس باید مشکل بیکاری را برطرف سازند.» احمدی نژاد گفت: « یکی از طرح های دولت ایجاد مراکز اقتصادی زودبازده است.» وی گفت: « برای ما زشت است که در شمال کشورمان در لاهیجان بهترین چای تولید شود، اما از چای بیگانه استفاده کنیم... بر سر سفره ایرانی باید چای ایرانی باشد...» سیاست قول بده و در برو همچنان سیاست رئیس جمهور عزیز بود. در لنگرود گفت: « سهم جوانان لنگرود از تسهیلات جاری 42 میلیارد تومان است که بدون مانع تراشی و بدون تبعیض و پارتی بازی در اختیار جوانان قرار می گیرد.» رئیس جمهور در املش گفت: « سهم جوانان املش از این تسهیلات 39 میلیارد تومان است.» رئیس جمهور که حواسش نبود که دوره اش فقط چهار سال است، گفت: « ارزشش را دارد که ده سال فقط بر روی فناوری هسته ای کار کنیم تا 50 سال جلو برویم.» ماه اسفند ماه تبلیغات برای دولت بود، در همین ماه بود که ماشین حساب دفتر ریاست جمهوری هم خراب شد. احمدی نژاد گفت: « در 15 سال گذشته، سرمایه گذاری دولتی در این بنگاهها بیش از 500 برابر کاهش تصدی گری دولتی، افزایش داشته است.» آگاهان هر چه فکر کردند نفهمیدند چه چیزی 500 برابر شده است؟ وزیر علوم هم اشتباها گفت که بعد از انقلاب تعداد دانشجویان 1900 برابر شده است. به نظر می رسید ماشین حساب هیات دولت اشکال پیدا کرده است.

نیروگاه بوشهر متوقف شد
روز اول اسفند بود که صاحب خانه روس نیروگاه اتمی وسایل مستاجران را بیرون ریخت، آقازاده جیغ کشید و شهر را روی سرش گذاشت. گویا چند ماه بود اجاره خانه نداده بودند. روس ها اعلام کردند که « ساخت نیروگاه بوشهر در مهلت تعیین شده به پایان نخواهد رسید.» محمد سعیدی مسوول امور بین المللی سازمان انرژی اتمی گفت: « ایران تاخیری در پرداخت مالی قرارداد نیروگاه بوشهر نداشته است.» اما یک روز بعد، روسیه اعلام کرد که چون « ایران یک ماه است که هزینه ساخت نیروگاه هسته ای بوشهر را به روسیه پرداخت نکرده است.» لذا ساخت نیروگاه بوشهر به موقع به پایان نمی رسد. دکتر احمد قریب، معاون تولید سوخت هسته ای سابق سازمان انرژی اتمی هم گفت: « آب دستمان است باید زمین بگذاریم و نیروگاه بوشهر را راه اندازی کنیم.» بی بی سی گفت: « ایران 73 میلیون دلار به روس اتم بدهکار است.» بیست روز بعد، آقازاده، مردی که از کوپن شروع کرد و به اورانیوم رسید، گفت: « روس ها درباره نیروگاه بوشهر سیاسی کاری نکنند.»، پوتین رسما گفت: « اول تعلیق، بعد بوشهر». شیرزاد هم گفت: « روس ها تا جایی که امکان دارد، ساخت نیروگاه بوشهر را به تعویق می اندازند تا درآمد بیشتری کسب کنند.» به نظر می رسید روس ها قصد راه انداختن نیروگاه بوشهر را ندارند. در روز 22 اسفند گفته شد که « نیروگاه بوشهر با امتناع ضمنی روسیه طبق برنامه راه اندازی نخواهد شد.» افتتاح بوشهر دو ماه به تاخیر افتاد. لاریجانی گفت: « روس ها نشان دادند تضمینی در تامین سوخت هسته ای ما نیست.» سفیر روسیه گفت: « راه اندازی نیروگاه بوشهر در موعد مقرر برای روسیه هم مهم است.» تا آن زمان این پروژه 8 سال و سه ماه تاخیر داشت. اما شرکت تولید انرژی اتمی ایران در نهایت امیدواری گفت: « سوخت نیروگاه بوشهر باید تا 11 فروردین 86 ارسال شود.»

همه با هم تعلیق کنیم
روز دوم اسفند، مهلت دوماهه قطعنامه 1737 شورای امنیت تمام شد. احمدی نژاد گفت: « ما به شرطی فعالیت های مان را تعلیق می کنیم که کشورهای غربی نیز فعالیت های خود را به حالت تعلیق درآورند.» دولت ایران کنار نشست تا هرکاری شورای امنیت دلش می خواهد بکند. البرادعی گفت: « تنها راه حل مشکل ایران مذاکره است.»، آمریکا هم گفت: « ما برای مذاکره به شرط تعلیق آماده ایم.» علی لاریجانی هم گفت: « مساله هسته ای ایران از طریق فشار قابل حل نیست و تنها راه آن مذاکره است.» فرصت رسمی ایران تمام شد، اما آژانس انرژی اتمی دو روز دیگر به ایران مهلت داد. متکی گفت: « ایران آماده مقابله با هر گونه اقدام نظامی احتمالی آمریکا است.» لاریجانی هم گفت: « ایران قطعا پیش شرط تعلیق را نمی پذیرد.» به نظر می رسید هاشمی و لاریجانی موفق نشدند بازی را به سوی توافق ببرند. روز ششم اسفند محمود احمدی نژاد در فاصله یک روز به صدور قطعنامه جدید و اجلاس لندن، رسما اعلام کرد که « قطار هسته ای ایران دنده عقب ندارد و ترمز این قطار را دور انداختیم.» رایس هم اعلام کرد که: « به دنده عقب نیاز نیست، همان دکمه توقف را فشار دهید.» نکته کلیدی همان بود که جواد لاریجانی گفت: « دولتمردان به جای کار زیاد کمی فکر کنند.» آمریکا اعلام کرد ما در صورت تعلیق آماده مذاکره هستیم. علی لاریجانی گفت: « ایران آماده است به درخواست آمریکا برای مذاکره پاسخ مثبت دهد.» وی گفت آنها باید « از کانال رسمی از ما درخواست کنند.» کوندالیزا رایس گفت: « امیدوارم با متکی دیداری داشته باشم.»

اهانت به پیامبر در آموزش و پرورش ایران
به نظر می آمد که سال 85 سال پیامبر نیست، بلکه سال اهانت به پیامبر است، بعد از کاریکاتورهای دانمارکی، اهانت پاپ و توهین های روزنامه های جمهوری آذربایجان، این بار قرعه فال به نام فرشیدی وزیر آموزش و پرورش ایران افتاد. در پی انتشار خبر برگزاری یک آزمون دولتی در وزارت آموزش و پرورش در روز اول اسفند، که در آن به پیامبر اسلام اهانت شده بود، برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی طرح استیضاح وزیر آموزش و پرورش را به مجلس بردند و وزیر مربوطه نیز از همه مردم عذرخواهی کرد. همه چیز کنترل شد. وزیر عذرخواهی کرد، طراحان سووال دستگیر و بعد آزاد شدند، اگر این اتفاق در هر جای دیگری در دنیا می افتاد، صدها تن در جهان کشته می شدند.

شپش ها پیشروی می کنند
تمام شرایط برای تبدیل ایران به یک ابرقدرت داشت آماده می شد. روز اول اسفند و به دنبال اعلام آلوده شدن 107 هزار دانش آموز در 8 استان کشور به شپش، از سوی مسوولان بهداشت کشور گفته شد که « سالک در منطقه پل دختر در حال فراگیر شدن است.» احمدی نژاد گفت: « دشمنان در سراشیبی سقوط و خوار شدن قرار دارند و ملت ایران در مسیر صعود حرکت می کند.» در کره آمار دیگری ارائه شد. آماری که فرق دموکراسی و استبداد را نشان می داد. کارشناسان اعلام کردند که مقایسه دو کشور کره جنوبی و شمالی نشان می دهد که بچه های هفت ساله کره شمالی که در شرایط استبدادی به سر می برند، در طول سالهای استبداد و فقر 16 سانت قدشان کوتاه تر از بچه های کره جنوبی و وزن شان ده کیلو کمتراز بچه های کره جنوبی است. محتشمی یکی از اصلاح طلبان طرفداری کره شمالی گفت: « خطرلیبرال های انقلابی نما پابرجاست.»

شهرام جزایری فرار کرد
و سرانجام در روز دوم اسفند 85 اعلام شد که شهرام جزایری فرار کرد. یک جرم شهرام جزایری این بود که به کسانی رشوه داده بود که آن افراد آزاد بودند. اما بزرگترین جرم شهرام جزایری این بود که فکر می کرد ایران جای ثروتمند شدن است. شهرام جزایری سه سال در ایران کار کرد، پنج سال محاکمه شد و قرار بود که سی سال زندانی شود. به نظر می رسید که با توجه به این که دولت گفته بود که مفسدین اقتصادی باید مجازات شوند، شهرام جزایری باید آزاد می شد. روز هفتم اسفند، بلافاصله بعد از فرار جزایری جمهوری اسلامی ابتکار به خرج داد و برای شهرام جزایری دام گذاشت. مسوولان دادگاه جزایری حکم او را اعلام کردند. وی محکوم به 14 سال زندان و پرداخت 120 میلیون دلار جریمه شد. پنج روز بعد وب سایت انتخاب در یک خبر اختصاصی اعلام کرد که شهرام جزایری دستگیر شده و به ماموران ایرانی تحویل داده شده است. آصفی، سفیر ایران در امارات این خبر را تائید نکرد. پرونده جزایری از طریق اینترپول پیگیری شد و سرانجام در آخرین روز سال گفته شد که شهرام جزایری در یک منطقه روستایی در ابوظبی دستگیر شده است. عکس های وی در حالی که صورتش کبود شده بود، منتشر شد. شایع شده بود که او با لباس و آرایش زنانه از ایران رفته است، شایع شد که وی در آلمان دستگیر شده و با یک زندانی آلمانی معامله شده است، و مثل همیشه ایران کشور شایعه است و بود.

روضه حاج منصور ارضی
روز یازدهم اسفند، حاج منصور ارضی یکی از مداحان تهران که موفق شده بود ترکیبی از صدای جوادیساری، فرهنگ شعبان جعفری و ایدئولوژی نواب صفوی را وارد روضه خوانی شیعی کند، در یک روضه خوانی به افشای آیت الله منتظری و هاشمی رفسنجانی پرداخت و گفت: « آقايوني كه درس خونيد، شيطون خرتون نكنه، دانشجو كسي يه كه بايد توي خونة‌ امام حسين وايسته و گرنه دو زار قبول نيست! اينه، اينجوريه... می گه: جنگه، فلانه! و ايستاده جلو دولت با نيرو با تمام حرفاش! يه بار حالا يه راي آورده! در همه انتخاباتا من اول بودم! حق منو خوردند! ديشب آقاي احمدي نژاد اومده بود مي‌گفت: حاجي! به خدا قسم ما پيروزيم. به همين امام حسين قسم پيروزيم. همين روزا نابود مي شه اسرائيل. همين روزا آمريكا نابود مي‌شه. اصلاً‌ ... خبر داره! ديشب اومده بود مسجد ارك، بچه‌ها رو ببینه، سينه زد، راحت، دلش گرفته بود. مي‌گفت: ما هم سينه‌زن بوديم. حالا اومديم به اينجا رسيديم! چه جوري دارن مي‌گن! به امام حسين گروني مال داخلي‌هاست. نه مال دولت! تمام دوش بازا دور اين يارو جمع شدند. تمام ثروتمنداي بي‌درد دور اين جمع شدند! يهو درآوردند! كيا هزارهزار ميليارد گرفتن از بانك‌ها؟! در اومده! اگه به من اجازه مي‌دادن. من گفتم ، سندشم دارم! بچه‌هاي ... مشخص‌اند! اون وقت داره چه كار مي‌كنه! چرا!؟ كيا اومدند علي اصغرو کشتند،‌ اينا واقعا نماز نمي‌خوندند؟! به خدا چرا،‌حب رياست به اينجا رسوند! ... مفلوك افتاده! داد مي‌زد: من رهبرم! من رهبرم! اين شد! شروع كرد اول به فدك حضرت زهرا رو منكر شد، بعد چيزاي ديگه. بعد چيزاي ديگه، بعد هم گفت: من خودم ولايت فقيه رو درآوردم! خوب بزار تو جيبت! رفت يه گوشه‌‌اي افتاد بدبخت بيچاره، الان هيشكي اصلا يادش نمي‌كنه، قائم مقام رهبري!! كجا افتاده؟! اينطوريه بچه‌ها! بدونيد، ماهام تو كار خدا مي‌مونيم!» روضه حاج منصور ارضی مثل فیلم سکسی زهرا ابراهیمی در ابعاد وسیع پخش شد.

خبرهای خوب، از چپ و راست

بحران سیاسی ایران، بخصوص در دنیای اسلام در اسفند ماه شدت گرفت. روز یازدهم اسفند احمدی نژاد به عربستان سعودی رفت. یک سال قبل، وقتی احمدی نژاد به عربستان سعودی رفت، چهره محبوب جهان اسلام بود، بیشترین رای را در ایران داشت و مورد حمایت همه حکومت ایران بود. وقتی در اسفند 85 احمدی نژاد به عربستان رفت، دنیای اسلام با ایران مشکل جدی پیدا کرده بود، در انتخابات شوراها طرفدارانش ده درصد هم رای نیاوردند و با مجلس اختلاف پیدا کرد. این بار احمدی نژاد با دعوت خودش به عربستان رفت و با استقبال ماموران فرودگاه مواجه شد و یک ساعت بعد از ورودش اعلام شد که با پادشاه سعودی ملاقات کرده. پاکستان، عربستان، مصر، اردن، مالزی، اندونزی و ترکیه از مواضع 5+1 در مورد ایران حمایت کردند. و شش کشور بزرگ برای تصویب تحریم های شدیدتر علیه ایران به وحدت نظر رسیدند. آفریقای جنوبی که چند روز قبل از آن میزبان علی لاریجانی بود و رئیس دوره ای شورای امنیت به شمار می رفت، اعلام کرد که « فاز دوم تحریم علیه ایران دوشنبه کلید می خورد.»، ایتالیا هم برخلاف گفته علی لاریجانی اعلام کرده بود طرحی برای حل مشکل ایران ندارد. از طرف دیگر ثمرات سفر احمدی نژاد به سودان نیز به سرعت آشکار شد و به فعالیت های فرهنگی و تبلیغی ایران در این کشور وسیعا اعتراض شد. ایران هم مانع سفر نمایندگان کارگران فرانسه به تهران شد. اما پیروزی بزرگ دیپلماسی احمدی نژادی در آمریکا اتفاق افتاد که دولت آمریکا به یک هیات زنان ایرانی ویزا نداد. احمدی نژاد اعلام کرد که « ما آماده کمک به تقویت وحدت ملی در لبنان هستیم.»، دولت مصر صد عضو اخوان المسلمین را به دلیل شباهت به احمدی نژاد دستگیر کردند، همچنین دوازده نفر در عراق کشته شدند و کشتار شیعیان در یمن ادامه یافت.

سخنرانی گنجی در شورای خارجی آمریکا
اکبر گنجی که یک بار از اروپا به آمریکا رفته و مجددا به اروپا برگشته و در اتحادیه اروپا در مورد حکومت ایران سخنرانی کرده بود، در 12 اسفند دوباره به آمریکا برگشت و در شورای روابط خارجی آمریکا سخنرانی مفصل و مسوولانه ای علیه جنگ و دولت ایران کرد.

زنان بدون مردان

روز 13 اسفند بزرگترین بازداشت دسته جمعی دوران احمدی نژاد اتفاق افتاد. تقریبا همه چهره های فعال زنان کشور یک جا دستگیر شدند. این گروه که برای اعتراض به احضار نوشين احمدی ‌خراسانی، پروين اردلان، شهلا انتصاری، فريبا داوودی ‌مهاجر، و سوسن طهماسبی که برای تجمع زنان در روز هشتم مارس از دیگران دعوت کرده بودند تا در مراسم روز هشتم مارس حاضر شده و سهمیه چماق سالانه شان را از نیروی انتظامی دریافت کنند، جلوی دادگاه انقلاب جمع شده بودند، ابتدا مورد نصیحت نیروی انتظامی قرار گرفتند. و در مرحله بعد تعدادی از زنان حاضر در صحنه، زخمی شدند و برای کشف حقیقت به زندان اوین رفتند. یک روز بعد، مدیرکل زندانهای استان تهران گفته که « فعلا معلوم نیست که این چهل نفر بانوان دستگیر شده را چه زمانی آزاد کنیم، این تحقیقات ادامه دارد.» وزارت علوم بسرعت هر گونه مراسم و تجمعی را تا هشت مارس در دانشگاهها ممنوع کرد. جبهه مشارکت به دستگیری این افراد اعتراض کرد. روز 15 اسفند، هشت نفر از دستگیر شدگان زن آزاد شدند و بیست و پنج نفرشان اعتصاب غذا کردند. اعظم طالقانی که می دانست حکومت پشتوانه مردمی ندارد، معذالک گفت: « حاکمیت دارای پشتوانه مردمی نباید از تجمعات هراسی به خود راه دهد.» سهیلا جلودارزاده، نماینده تهران به زندانی شدن زنان اعتراض کرد. در مرحله بعد پرستو دوکوهکی، ساقی و سارا لقائی، نیلوفر گلکار، پرستو سرمدی، سارا ایمانیان، ناهید و فریده انتصاری با ارائه کفالت آزاد شدند. یکی دو روز بعد، جز شادی صدر و محبوبه عباسقلی زاده همه زندانیان زن را آزاد کردند. شادی صدر و محبوبه عباسقلی زاده یک روز قبل از عید آزاد شدند.

تجمع معلمان آزاد باید گردد
به شکلی کاملا غیرقابل پیش بینی و تصادفی، دومینوی تحصن های گروههای اجتماعی رخ داد. همزمان با دستگیری زنان، اجتماع چند هزار نفری معلمان روز 13 اسفند در اعتراض به وضع حقوقی شان جلوی مجلس تشکیل شد. شعار معلمان این بود که: مشکل ما حل نشه، مدرسه تعطیل می شه. یک روز بعد، مطابق معمول ارگان سپاه نوشت: « سرسلسله جنبانان اعتراض معلمان در خارج از مرزها قرار دارند.» اعتراضات معلمان ادامه یافت، روز 19 اسفند شعار معلمان به سوی تغییر وزیر جهت گرفت. آنان می گفتند فرشیدی فرشیدی استعفا استعفا، فرشیدی گفت: « دعا کنید عیدی بخشی از معلمان به سال آینده موکول نشود.» وزیر آموزش و پرورش گفت: « در مورد تظاهرات معلمان ترجیح می دهم سکوت کنم.» به نظر می رسید که دولت با یک اراده جدی مشغول ایجاد دشمنی در میان همه گروههای اجتماعی ممکن با خودش است. تعدادی روستایی در ارومیه و سلماس و خوی بازداشت شدند. دولت در یک اقدام گسترده تعدادی از معلمان را بازداشت کرد. کانون صنفی معلمان گفت: « حداقل خواسته های معلمین، عزل وزیر آموزش و پرورش است.» بزرگترین اتحادیه جهانی معلمین یعنی فدراسیون جهانی اتحادیه های معلمین در خصوص برخورد امنیتی با معلمان به احمدی نژاد اعتراض کرد. کارشناسان جهانی گفتند که « ایران از نظر کیفیت زندگی در میان 195 کشور جهان رتبه 190 را دریافت کرد.» مصری وزیر رفاه گفت: « هیچ ایرانی زیر خط فقر مطلق نداریم». احمدی نژاد روز 22 اسفند گفت: « مردم ما مشکل جدی در زندگی خود ندارند.» روز 19 اسفند فاطمه حقیقت جو گفت: « حقوق بشر دارد فدای مساله هسته ای می شود.» آیت الله جنتی نیز پاسخ داد: « چهار تا اوباش و لاابالی می گویند در ایران حقوق بشر نقض می شود و دموکراسی وجود ندارد.»


مهلت دولت تمام شد

به نظر نمی رسید که پروژه کله پا شدن احمدی نژاد دارد کلید می خورد. هاشمی رفسنجانی روز 14 اسفند رسما وارد درگیری با دولت احمدی نژاد شد. وی گفت: « مهلت دولت تمام شد، مجمع برای نظارت وارد می شود.» هاشمی گفت: « در چشم انداز آمده سالی باید ده درصد اتکاء به نفت کم شود، اما در این دو سال بیشتر شده.... بودجه سال 86 بدتر از بودجه های دو سال گذشته بیشتر به نفت متکی است.» هاشمی گفت: « برای مذاکره با آمریکا افراد نیرومندی در کشور وجود دارند، ما هم کمک می کنیم.» یک روز بعد آیت الله خامنه ای در مراسم درختکاری شرکت کرد و دو نهال کاشت که احتمالا در سالهای آینده این دو نهال تبدیل به دو درخت می شود. ایشان گفت: « نباید اجازه داد فضای سبز شهرها کاهش یابد.» خبرنگاران اعلام کردند که در سال جاری ایران در رتبه 117 آلودگی هوا در میان 133 کشور قرار گرفته است. روز 19 اسفند احمدی نژاد به دیدار آیات عظام صافی گلپایگانی و فاضل و مکارم شیرازی رفت، آیت الله صافی گلپایگانی گفت: « گرانی فشار مضاعفی را بر آبرومندان کم بضاعت تحمیل کرده است.» آیت الله صافی گفت: « هرگز نباید بر این خدمت منت گذارد.» وی گفت: « در تصمیمات مهم با درایت و تدبیر لازم عمل شود.» ایشان سپس گفت: « افرادی که به مدح و ثنای افراطی و زیاد از والیان و حاکمان می پردازند، نباید نزد دولتمرد اسلامی جایگاهی داشته باشند.» پس از این جلسه وی به دفتر آیت الله مکارم رفت. آیت الله مکارم گفت: « باید شجاعانه از اشتباهات عذرخواهی کرد.» به نظر می رسید هاشمی قدرت کنترل احمدی نژاد را ندارد. پس از دیدار احمدی نژاد از قم، یکی از روحانیون طرفدار مصباح که طرفدار هاشمی شده بود، گفت که اگر وساطت هاشمی نبود، مراجع با رئیس جمهور ملاقات نمی کردند، اما یک روز بعد، الهام پاسخ داد که در خانه مراجع همیشه به روی احمدی نژاد باز بوده است. هاشمی روز 19 اسفند گفت: « سربازان واقعی اسلام و ایران قلب های مردم هستند.» کارشناسان پزشکی کشور در همین رابطه گزارش دادند که میزان سکته قلبی اخیرا بشدت اضافه شده است.

مذاکره منتفی است
پینگ پنگ مذاکره می کنیم و نمی کنیم تا پایان سال ادامه داشت. روز 14 اسفند زلمای خلیل زاد اعلام کرد: « مذاکره با تهران منتفی است.» با این وجود متکی گفت: « آمریکا برای مذاکره با ایران باید درخواست رسمی بدهد.» البرادعی نیز گفت: « ابهام در برنامه هسته ای ایران رفع نشده است.»، سلطانیه گفت: « اروپا بدون قید و شرط به میز مذاکره با ایران برگردد.» آگاهان گفتند که بعد از گفتن این جمله سران کشورهای اروپایی از ترس سلطانیه قایم شده اند و همه شان موبایل شان را خاموش کرده اند. یک هفته بعد، عراقچی نماینده ایران با زلمای خلیل زاد نماینده آمریکا در بغداد دست دادند و به فارسی احوالپرسی کردند. مشکلی هم پیش نیامد. قرار شد اجلاس بعدی در آنکارا باشد و این دفعه متکی و رایس همدیگر را ببینند.

علیرضا عسگری ناپدید شد
موضوع ناپدید شدن علیرضا عسگری معمایی عجیب بود، معمایی که ناگشوده ماند. پس از مدتی از ناپدید شدن علیرضا عسگری معاون سابق وزارت دفاع در دوره خاتمی که گفته می شد هنوز هم در مسائل امنیتی و نظامی کشور نقش دارد، روز 14 اسفند خبر گم شدن وی در ترکیه اعلام شد. منوچهرمتکی سفیر سابق ایران در ترکیه که یک بار از همین کشور به عنوان عنصر نامطلوب اخراج شده بود، در مورد مفقود شدن علیرضا عسگری معاون سابق وزارت دفاع در استانبول گفت: « از طریق مجاری دیپلماتیک پیگیر هستیم و انشاء الله پیدا شود.» متکی گفت: « ترکیه باید درباره مفقود شدن « عسگری» در خاک این کشور توضیح دهد.» روز 19 اسفند گفته شد که علیرضا عسگری سردار ناپدید شده ایرانی احتمالا توسط مجاهدین یا موساد یا سیا دزدیده شده باشد و به پایگاه اینجرلیک در ترکیه منتقل و به یکی از مقرهای پنهانی سیا برده شده است... تمام تلاش آنها برای انتقال وی به ابوغریب و گوانتانامو و گرفتن اعتراف از وی جلوی دوربین تلویزیون است. اما خبر دیگر این بود که وی به سفارت یکی از کشورهای اروپایی پناهنده شده است. خانواده عسگری گفتند که وی مدتها قبل از کار دولتی کناره گرفته و به تجارت زیتون مشغول شده است. او که قرار بود در جریان بازگشت به ایران به هتلی به نام « جیران» برود، گم شده بود. فرمانده کل سپاه گفت: « ما این موضوع را زیر نظر داریم.» به دنبال این خبرها خانواده سردار عسگری که در تهران هستند با خبرگزاری جمهوری اسلامی تماس گرفتند و اعلام کردند که سردار عسگری دو هفته است که دزدیده شده است. خانواده عسگری که ابتدا گفته می شد 63 ساله است و بعدا معلوم شد 46 ساله است به سفارت ترکیه مراجعه کردند و در این مورد شکایت کردند. دو همسر و فرزندانش پناهنده شدن وی را به کشورهای اروپایی تکذیب کردند. آنها احتمال دادند که « اسرائیل یا آمریکا عسگری را دزدیده اند»، خانواده عسگری گفتند که « معاون وزیر دفاع سابق ایران پناهنده نشده است.» معمای سردار عسگری تا پایان سال ناگشوده ماند که ماند.

من هستی هستم، شانزده سال دارم
معلوم نبود که دختر مورد نظر نامش هستی است یا موفق به کشف انرژی هسته ای شده است. در اسفند 85 فیلمی از یک سخنرانی احمدی نژاد در اینترنت منتشر شد. وی در این فیلم خبر از دختری 16 ساله داده بود که با کمک وسایل ساده ای در خانه شان موفق به تولید انرژی هسته ای شده است و سازمان انرژی هسته ای نیز عملیات این دانشمند 16 ساله را تائید کرده بود. روز 14 اسفند این فیلم در مجلس پخش شد. صدیقی بناب از نمایندگان مجلس گفت: « به عنوان یک نماینده که دکترای فیزیک هسته ای دارم، اظهارات احمدی نژاد درباره ساخت انرژی هسته ای توسط یک دختر 16 ساله را عوامانه می دانم.» همزمان با همین موضوع تصویب شد که « نخبگان به جای رفتن به سربازی، پژوهش کنند.» در همین شرایط مشکل خانواده های نیازمند تاجیکستان نیز توسط احمدی نژاد حل شد و وی یک هدیه 200 هزار دلاری به خانواده های نیازمند تاجیکستان اعطاء کرد. آیت الله مکارم شیرازی نیز در کمال مسرت اعلام کرد: « ماهواره و اینترنت مهم ترین عامل مشکلات فرهنگی اند.» به مناسبت همین پیشرفت های هسته ای بود که اسکناس پنجهزار تومانی چاپ شد. روی این اسکناس نماد انرژی هسته ای بود. پس از اعلام چاپ اسکناس پنج هزار تومانی، اعلام شد که این اسکناس فعلا توزیع نمی شود.


مجلس چی کارش کرده؟

طرح سووال از رئیس جمهور روز به روز جدی تر می شد، اگرچه به نتیجه مشخصی نرسید. در روز 15 اسفند اعلمی اعلام کرد که 51 درصد مجلس طرفدار فراخوانی رئیس جمهور به مجلس هستند و 71.2 درصد مخالف احضار نیستند. علیرغم این اختلاف میان دولت و مجلس به نظر می رسید رهبری در ترکیب مجمع کفه ترازو را به نفع دولت سنگین تر کرده است. جلسه روز 21 اسفند مجمع تشخیص مصلحت برگزار شد و طی این جلسه آیت الله خامنه ای گفت: « ترکیب مجمع تشخیص مصلحت مجموعه ای از نخبگان با گرایش های مختلف و مسوولان سه قوه است.» ایشان گفت: « در مواقع لزوم مصلحت ها به ارزشها خدشه وارد نکند و موانع خودساخته در مسیر حرکت پرشتاب جامعه بوجود نیاید.» آیت الله خامنه ای اعلام کرد: « کشور در شرایط بسیار خوب و در مسیر تحرکی فوق العاده قرار دارد و نشانه های تاثیر حرکت ملت ایران در جهان نیز مشهود است.» هاشمی رفسنجانی هم از رهبر تشکر کرد و گفت: « حضور افراد صاحب نظر و علاقمند به نظام در مجمع فضایی کارشناسانه و به دور از گرایش های سیاسی در این نهاد مهم بوجود آورده است.» در ترکیب جدید مجمع پنج نفر از اصلاح طلبان حذف و 5 نفر از محافظه کاران وارد شده بودند.

حالا که رهبرت مصدق شده...
و سرانجام روز 14 اسفند 85 مرحوم مصدق بعد از چهل سال از ارتداد نجات پیدا کرد و برای اولین بار در تاریخ جمهوری اسلامی، صدا و سیمای جمهوری اسلامی مصدق را به عنوان « عزیز سفر کرده» و « یادش گرامی باد» شناخت. چند روز قبل از آن در یک اقدام بسیار غیرعادی صدا و سیما تصاویر دادگاه خسرو گلسرخی را پخش کرده و البته رحیم پور ازغدی از نویسندگان کیهان پس از پخش تصاویر وی را کاملا بی حیثیت کرده بود. پس از پخش این تصاویر هیئت های موتلفه و فاطمه رجبی شدیدا به ضرغامی اعتراض کردند.

رسول ملاقلی پور درگذشت
روز 15 اسفند رسول ملاقلی پور، یکی از سینماگران بزرگ کشور که فیلمهایی چون نینوا، بلمی به سوی ساحل، پرواز در شب، افق، مجنون، خسوف، پناهنده، نجات یافتگان، سفر به چزابه، هیوا، کمکم کن، نسل سوخته، قارچ سمی، مزرعه پدری و میم مثل مادر را ساخته بود، در خانه یکی از دوستانش در یکی از شهرهای شمالی کشور، درگذشت. ملاقلی پور فیلمساز جنگ بود و سالها بود که برای فیلمسازی همیشه با مشکل مواجه بود. یک سال قبل نامه خداحافظی اش از سینما را نوشته بود. ضرغامی گفت: « ملاقلی پور حسی آسمانی داشت.» همه مقامات کشور درگذشت ملاقلی پور را تسلیت گفتند.

پرواز به کاراکاس
ولین پرواز تهران به کاراکاس با نوزده صندلی پر و 431 صندلی خالی و به اصرار زیاد رئیس جمهور از روز 19 اسفند آغاز شد. قرار شد این پرواز هر هفته انجام شود و این پرواز هر هفته پنج میلیارد ضرردارد.

خودم، خودم، خودم، خودم
در آستانه صدور رای شورای امنیت علیه ایران، احمدی نژاد روز 20 اسفند اعلام کرد که قصد دارد برای دفاع از حقوق هسته ای ایران در نشست سازمان ملل در نیویورک حضور یابد. خاتمی گفت: « نباید اجازه بدهیم قطعنامه جدیدی علیه ایران صادر شود.»، از طرف دیگر دولت های فرانسه و آلمان بر صدور قطعنامه جدید تاکید کردند. به دنبال اعلام تمایل احمدی نژاد برای سفر به نیویورک، نماینده چین گفت: « بسیار خنده دار است اگر او بیاید، بویژه در شرایطی که پذیرش قطعنامه در دستور کار شورای امنیت است.» نماینده روسیه نیز گفت: « این موضوع عجیب و جالب است.» نماینده آمریکا هم گفت: « تا حالا درخواست ویزا ندیده ایم، بنابراین نمی توانم بگویم چگونه امکان پذیر است.» در همین حال محمد محمدی، رئیس کمیته روابط خارجی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، ضمن انتقاد از سفر احمدی نژاد به نیویورک گفت: « حضور احمدی نژاد در شورای امنیت متناسب با شان و جایگاه رئیس جمهوری نیست.» محمدی گفت: « حضور روسای جمهور در زمانی که پرونده همان کشور مطرح است، معمول نیست، این حضور از موضع ضغف است و تاثیر گذار نیست.» زیبا کلام گفت: « این تصمیم حکایت از آن دارد که احمدی نژاد نه وزیر خارجه اش را قبول دارد، نه نماینده ایران در سازمان ملل و نه رئیس شورای امنیت ملی و این بدعتی است که نتایج منفی دارد.» کاظم جلالی گفت: « قطعنامه شورای امنیت علیه ایران به زودی صادر می شود.» معلوم نبود چرا احمدی نژاد چنین تصمیمی را اعلام کرده است. گفته می شد او می خواهد به تقلید از مصدق بازی انرژی هسته ای را جهانی کند. علی لاریجانی گفت: « حتما رئیس جمهور دلیلی برای حضور در شورای امنیت دارد.» وی اعلام کرد: « از قطعیت سفر رئیس جمهور به نیویورک و اصل و فرع آن اطلاع ندارم.» ترقی گفت: « این ابتکار کم نظیری در دیپلماسی است.» آمریکا هم به سرعت اعلام کرد: « آمریکا برای احمدی نژاد ویزای ورود به این کشور را صادر می کند.» اما کاظم جلالی گفت: « حضور احمدی نژاد باید دو شرط داشته باشد؛ جلسه حداقل در سطح وزرای خارجه باشد، ایران دارای پیشنهاد مشخص باشد، قطعنامه اجماعی نباشد.» اما احمدی نژاد به نیویورک نرفت. دفتر ریاست جمهوری اعلام کرد که آمریکایی ها ویزای او را به موقع ندادند، اما آمریکایی ها که به نظر می رسید علاقه زیادی به حضور وی در آن جلسه دارند، گفتند که ویزا را به موقع داده اند. جلسه در نیویورک تشکیل شد و قطعنامه 1747 با تحریم سنگین تری علیه ایران تصویب شد. در همان زمان احمدی نژاد به سفر استانی یزد رفت. سفری که در آن از استقبال مردم خبری نبود. محمود احمدی نژاد روز 23 اسفند به استان یزد رفت. وی در سخنرانی اش در ابرکوه گفت: « قدرت ها با جنگ تبلیغاتی به نتیجه نخواهند رسید.» اجمدی نژاد در ابرکوه گفت: « ابرقدرت ها در خواب خرگوشی بیدار شوند.» احمدی نژاد گفت: « ایران ذره ای عقب نشینی نخواهد کرد.» وی گفت: « این قدرت های جهان هستند که منزوی شده اند و نه جمهوری اسلامی دستیابی به انرژِی صلح آمیز هسته ای و بهره مندی از آن خواست تمام ملت ایران است. قدرتهای زورگو در عرصه جهانی منزوی شدند و منفور ملت ها هستند.» وی گفت: « بنشینید دور هم و کاغذ رد و بدل کنید.» احمدی نژاد گفت: « عصبانیت سودی ندارد.» وی گفت: « سرنوشت متجاوزان به حقوق ملت ها بهتر از نمرود و فرعون نخواهد ماند.» الهام، سخنگوی دولت: « احمدی نژاد برای زمان ما مثل موسی است.»

همه کارها را تعطیل کنیم

رئیس جمهور که قبلا یک بار در مورد انرژی هسته ای گفته بود اگر همه کارها را تعطیل کنیم و فقط به انرژی هسته ای برسیم ضرر نکرده ایم، در یک سخنرانی برای آموزش و پرورش در روز 20 اسفند گفت: « اگر همه کارها را تعطیل کنیم و به آموزش و پرورش برسیم، ضرر نکرده ایم.» در همین مراسم احمدی نژاد گفت: « کسانی که 15 سال هیچ کاری انجام ندادند، حالا دولت را تحت فشار قرار داده اند.» وزیر آموزش و پرورش اعلام کرد: « من یکی از موفق ترین وزرای آموزش و پرورش هستم» وی گفت: « دستگیری معلمان را با توجه به عدم اطلاعم تکذیب می کنم.» در همین حال که هاشمی قصد داشت با اجرای اصل 44 دولت را تحت فشار قرار دهد، وزیر رفاه گفت: « فقط دولت احمدی نژاد می تواند اصل 44 را عملیاتی کند، چون هنوز تعلقاتی برای مدیران این دولت ایجاد نشده است.» مصری گفت: « امسال هیچ فرد حمایتی زیر خط مطلق فقر نداشتیم.» سعید لیلاز هم گفت: « انتقادات هاشمی به دولت به دو دلیل صورت می گیرد، اول به این خاطر که پس از انتخابات شوراها دیگر دولت پشتوانه مردمی ندارد، و دیگر وضع اقتصادی کشور که بخاطر اعمال دولت بسیار بد است.» به نظر می رسید هاشمی و احمدی نژاد دارند روی نیمکت به هم کمک می کنند و غلط های همدیگر را می گیرند و پاک کن به هم قرض می دهند، اما از زیر میز دارند لگد می زنند و خشتک همدیگر را جر می دهند. وزیر مسکن هم اعلام کرده که « دولت برای کاهش قیمت مسکن در سال آینده راهکارهایی در نظر دارد.» وزیر اقتصاد گفت: « همه چیز خوب است.» ظاهرا تنها مشکل کشور انرژی هسته ای بود. سعید حجاریان گفت: « چرخ های سانتریفیوژ می چرخد، ولی چرخ اقتصاد از کار افتاده است.... ما در حالت صلح مسلح هستیم.» در همان حال صلح مسلح رسول دیناروند، معاون غذا و داروی وزارت بهداشت گفت: « دولت به جای قند و شکر، خرما، کشمش و توت خشک را جایگزین می کند و با وجود گرانتر بودن آن، دولت برای حفظ سلامت پرسنل خود این هزینه ها را متقبل می شود.»

چپ هایی که فاسد می شوند

اگرچه می توان گفت که در سال 85 چپ ها در بسیاری از نقاط دنیا قدرت یافتند، اما فساد آنها نیز بزودی مشخص شد. پوتین که از ابتدای سال سرکشی در مقابل غرب را با استفاده از بازی میان جهان اسلام و آمریکا آغاز کرده بود، در پایان سال نامش جزو دیکتاتورها آمد، چاوز تصمیم گرفت خودش را رئیس جمهور مادام العمر اعلام کند، کاسترو برادرش را جانشین خود کرد. روز 21 اسفند، در شیلی خانم باشله متهم به فساد شد. میشل باشله، رئیس جمهور سوسیالیست شیلی به فساد، خویشاوند سالاری و سقوط منحنی رشد اقتصادی متهم شد. گفته شد وی مسوول اغتشاشات و آشوب های اجرای سیستم جدید حمل و نقل عمومی است و گفته شد محبوبیت وی کاهش چشمگیری داشته است. از طرف دیگر رهبر مخالفان دولت زیمبابوه مورد ضرب و شتم قرار گرفت و قرار شد غلط کند. آیت الله محمد رضا حکیمی اعلام کرد: « مرگ کاسترو فاجعه بشری است.»

انرژی هسته ای حق مسلم کیست؟
در یکی از روزهای سرد اسفند ماه، یکی از هموطنان که از مراسم استقبال از ریاست محترم جمهوری در یکی از شهرستانها برمی گشت و برای اولین بار در چنین مراسمی شرکت کرده بود، در پاسخ به این سووال که شعار مراسم چي بود، اظهار داشت والله نفهميدم، ماست حق مسلم انرژي هسته ايه ، حق مسلم انرژي هسته ای ماسته، حق داريم از ماست انرژي هسته اي بگيريم ، حق مونه از انرژي هسته اي ماست بگيريم ، انرژي مون ماست شده يا ماست مون انرژي داره ، هسته مون ماست داره، یا ماستی مون هسته داره، انرژي مون حق داره هسته دار باشه ، یا هسته مون حق داره انرژي داشته باشه، ماست مون حق داره، حق مون ماست داره، مسلما ماست مون حقه، حق مون هم مسلما ماسته.... وی پس از مدتی به بیمارستان انتقال یافت.22

دولت فعلی پاک نیست

روز 21 اسفند احمد توکلی دوست و همراه سابق رئیس جمهور اعلام کرد: « دولت فعلی پاک پاک نیست.» اداره راهنمایی و رانندگی گفت: « در ده ماه اول امسال، 24 هزار نفر در تصادفات رانندگی جان خود را از دست داده اند.» یعنی میزان تصادفات حدود کمتر از نیم درصد کاهش داشته است. از طرفی وزیر علوم اعلام کرد: « حتی یک دانشجو بخاطر انتقاد از رئیس جمهور احضار نشده است.» خبر داده شد که بالاخره بعد از پنج سال « هم میهن» و « شرق» رفع توقیف و کرباسچی تبرئه شده است. ناجا اعلام کرد: « شهرداری برای چهارشنبه سوری مکان آماده می کند.»

چهارشنبه سوری ها، هرگز!
مراسم چهارشنبه سوری مانند هر سال تدارک دیده شد. در ساعات پایانی روز چهارشنبه سوری، در 22 اسفند، پلیس تهران اعلام کرد چهارشنبه سوری امسال با دردسر کمی برگزار شد. امت شهیدپرور و آتش پرست ایران، یک بار دیگر مراسم ملی، خطرناک و طرح ژنریک نافرمانی مدنی خود را برگزار کردند. فقط تا ساعت 22 دیشب 48 نفر به علت حوادث چهارشنبه سوری مجروح شدند. مواد محترقه دو واحد مسکونی در شهرک غرب را به آتش کشید. گفته شد که براساس اخبار نیروی انتظامی، چهارشنبه سوری سال 85 مرگ و میر نداشته است. البته موضوع به این سادگی ها هم نبود، چون شهرک اکباتان در کنترل عوامل عملیاتی و اطلاعاتی قرار گرفت. سردار رادان هم گفت: « هیچگونه دستگیری نداشتیم» پلیس اعلام کرد تردد موتورسواران به مدت 12 ساعت در تهران ممنوع است. پلیس از مردم خواست بعد از ساعت 24 خیابانها را ترک کنند. پلیس تهران گفت: « پایکوبی مختلط، تخریب اموال و جابجایی گروهی خط قرمز است.»

فیلم 300 روی اکران رفت
جنگ روانی با اکران بسیار پرفروش فیلم ضدایرانی 300 از هالیوود آغاز شد. فیلم که جنگ یونان و ایران را نشان می داد، چهره ای خشن و بیرحم از ایرانیان نشان می داد. 300 یونانی در مقابل هزاران سرباز ایرانی مقاومت می کردند. ایرانی هایی خشن در مقابل یونانی های دلاور. دولت که از اول سال اعلام کرده بود، این جنگ فقط یک جنگ روانی است، برای جنگ روانی 300 آمادگی نداشت. از طرف دیگر به نظر می رسید برای تیپ سازی فیلم 300 کارگردان عکس هیات وزیران احمدی نژاد را گذاشته است جلوی طراح گریم و گفته است که می خواهم همه ایرانی ها به این شکل باشند. فیلم 300 با مخالفت گسترده ایرانیان مواجه شد، سرانجام تهیه کننده اعلام کرد که این فقط یک فیلم فانتزی است، همه ایرانیان در اینترنت علیه این فیلم اعتراض کردند، اما فروش فیلم همچنان ادامه داشت و دارد.

سال 85 به پایان رفت
سال پرحادثه 1385 در حالی به پایان رفت که تبلیغات گسترده ضدایرانی در تمام جهان در حال انجام بود. دولت بحران اقتصادی سنگینی را پیش رو داشت، در یک سال 5 قطعنامه توسط شورای امنیت علیه ایران صادر شده بود و جز نشانه هایی ضعیف از عقلانیت و درایت در حکومت به چشم نمی خورد. و سال 1386 در حالی آغاز می شود که بیم های فراوان، اجازه نمی دهد که امیدهایی کمرنگ را جدی ببینیم.

ابراهیم نبوی
22 فروردین 1386

هیچ نظری موجود نیست: