سخنگوی وزارت خارجه: گفتوگوی ايران و آمريکا در بغداد! ايسنا
زمان و سطح مذاکره هنوز مشخص نيست
- واشنگتن پيشنهاد تشکيل پارلمان دوستی ايران و آمريکا را رسما ارايه دهد
خبرگزاری دانشجويان ايران - تهران
سرويس: سياسی خارجی
سيد محمد علی حسينی از گفتوگوی قريب الوقوع ايران و آمريکا در عراق به منظور کاهش آلام و درد و رنج مردم عراق حمايت و تقويت دولت نوری مالکی، تقويت و تثبيت امنيت در آن کشور خبر داد.
به گزارش خبرنگار سياسی - خارجی خبرگزاری دانشجويان ايران (ايسنا) سيد محمد علی حسينی، سخنگوی وزارت خارجه امروز در نشست خبری خود در جمع خبرنگاران داخلی و خارجی به پرسشها پاسخ داد.
با آمريکا در عراق گفتوگو میکنيم
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص مذاکره با آمريکا گفت: در پی رايزنیهايی که مقامات عراقی داشتند، ايران اين موضوع را به طور رسمی مورد توجه قرار داد؛ بنابراين به منظور کاهش آلام و درد و رنج مردم عراق حمايت و تقويت دولت نوری مالکی، تقويت و تثبيت امنيت در آن کشور در بغداد با طرف آمريکايی گفتوگويی خواهيم داشت.
حسينی با بيان اين که اين موضوع به طور رسمی از طريق سفارت سوئيس در ايران مطرح شده است تاکيد کرد: مکان مذاکرات عراق است و زمان و سطح تيم مذاکره کننده تا پايان هفته مشخص خواهد شد.
فيليپ ولتی، سفير سوييس و حافظ منافع آمريکا در تهران پيشتر در گفتوگو با ايسنا گفت که پس از بازگشت منوچهر متکی از شرم الشيخ با وی ديدار کرده و پيامهای تهران – واشنگتن را منتقل کرده است.
به سفير سوييس گفتيم درخواست برای مذاکره بايد رسما ارايه شود
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال خبرنگار يک خبرگزاری خارجی مبنی بر اين که آيا ايران در نامهای از سفارت سوئيس خواسته است که هرگونه درخواستی دربارهی مذاکره با ايران به طور رسمی مطرح شود اظهار داشت: بله ما به عنوان يک کانال رسمی سفارت سوئيس را میشناسيم و هم در مواضع رسمی خود و هم به سفير سوئيس در ايران مطرح کرديم که اگر درخواستی دربارهی مذاکره با ايران در خصوص عراق وجود دارد رسما ارايه دهند.
واشنگتن پيشنهاد تشکيل پارلمان دوستی ايران و آمريکا را رسما ارايه دهد
وی در خصوص تشکيل پارلمان دوستی ايران و آمريکا گفت: اين پيشنهاد را از طريق مجاری رسمی ارايه دهند تا مسئولين ما بتوانند آن را مورد بررسی قرار دهند.
ديپلماسی پينگپنگ؟
مجاری رسمی بهترين کانال است
وی در پاسخ به سوال ديگر خبرنگار ايسنا مبنی بر اين که در شرايط کنونی تا چه حد ديپلماسی پينگ پنگ را مفيد میدانيد؟ گفت: ما همواره تاکيد کردهايم، مجاری رسمی بهترين کانال ارايه طرحها و نظرهای کشورهای مختلف است.
کاندوليزا رايس، وزير خارجه آمريکا يک روز قبل از افتتاح نمايشگاه «آرزوها و روياها» بازديد و به خبرنگاران گفته بود: امروز روز خوبی بود، از اين آثار هنری اين هنرمندان برجسته واقعا لذت بردم. اين آثار به خوبی فرهنگ عالی ايران را به نمايش میگذارند؛ فرهنگی که به چندين قرن پيش بر میگردد، اما امروزه به اينجا آورده شده است تا مردم آمريکا بتوانند چهرهای ديگر از ايران را مشاهده کنند.
زمان قطعی برای مذاکرات لاريجانی - سولانا مشخص نکرده بودند
سخنگوی وزارت خارجهی کشورمان در خصوص به تعويق افتادن مذاکرات لاريجانی - سولانا گفت: زمان قطعی برای مذاکرات لاريجانی - سولانا مشخص نکرده بودند و تنها اعلام شده بود که دو هفتهی ديگر اين گفتوگوها ازسرگرفته شود. اکنون رايزنیهايی در اين خصوص انجام گرفته است و وقتی رايزنیها به نتيجه برسد زمان و مکان آن مشخص خواهد شد.
تعليق پذيرفته شده نيست
حسينی در پاسخ به سوالی مبنی بر اين که آيا در مذاکرات طرحی که تعليق در آن نباشد مطرح شده است گفت: تعليق پذيرفته شده نيست؛ خاوير سولانا و ۱+۵ کاملا مطلعاند واقعيات موجود در کشور ما در عرصهی هستهيی چيز ديگری است و بايد مورد توجه قرار گيرد.
وی تاکيد کرد: هر پيشنهادی که بخواهد تعليق را به عنوان پيش شرط يا در طول مدت آن و يا به عنوان نتيجهی آن مطرح کند از سوی ايران پذيرفتنی نيست.
در وين ايران عقب نشينی نکرد
وی در پاسخ به سوال خبرنگار ايسنا مبنی بر اين که چرا در نشست مقدماتی بازنگری در دستور کار ان.پی.تی ايران پس از ۶ روز مخالفت با گنجاندن لزوم پايبندی کامل به ان.پی.تی موافقت کرد، آيا اين نشانگر عقبنشينی ايران از موضعاش نبود گفت: آنچه که تحت عنوان پايبندی کامل به ان.پی.تی مطرح کردهاند به طور کلی بود؛ تاکيد ايران اين بود که پايبندی کامل بايد به تمام مواد ان.پی.تی با صراحت مورد تاکيد قرار گيرد که تلاشهای زيادی را در اين خصوص انجام داديم و نهايتا خواست ايران به تصويب رسيد و در دستور کار همان جلسه ثبت گرديد.
حسينی تاکيد کرد: اين عقبنشينی از موضع نبود؛ بلکه به تصويب رساندن موضع قانونی و مستند و منطقی بود که ايران اتخاذ کرد.
همه تلاش ما اين بوده است که مانع صدور قطعنامه شويم
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اين که با توجه به پايان مهلت ۶۰ روزه قطعنامه ۱۷۴۷ اقدامات ايران برای پيشگيری از صدور قطعنامهی سوم چيست؟ اظهار داشت: همه تلاش ما اين بوده است که مانع صدور قطعنامه شويم و روند مذاکرات را فعال کنيم؛ اما اگر طرف مقابل به همين شيوه ادامه دهد تنها روند را پيچيدهتر میکند.
سخنگوی وزارت خارجهی کشورمان در خصوص موضع ايران در برابر صدور احتمالی قطعنامهی سوم عليه کشورمان اظهار داشت: تاکيد ما همواره بر اين بوده است که راهحل منطقی وجود دارد که مانع از پيچيدهتر شدن مساله میشود و اين راهحل منطقی ادامهی مذاکرات در چارچوب قانونی است و به نتايج مورد نظر طرفين میرسد.
برای تشکيل کنسرسيوم بينالمللی در خاک ايران پيش شرطی نگذاشتهاند
۱+۵ طرحهای احتمالیشان را از مراجع رسمی ارايه دهند
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اين که آيا در پيشنهاد ايجاد کنسرسيوم مشترک در داخل خاک ايران که از سوی رسانههای غربی مطرح شده است شرط تعليق نيز آمده است يا خير؟ اظهار داشت: تشکيل کنسرسيوم بينالمللی در خاک ايران از طريق رسانهها مطرح شده است و البته پيش شرطی را مطرح نکردهاند و هر پيش شرطی از نظر ما به هيچ عنوان پذيرفتنی نيست.
حسينی ادامه داد: اين ايده در صورتی که محدوديت غير قانونی برای فعاليتهای هستهيی ايران ايجاد نکند و حقوق ملت ما را ضايع نکند میتواند مورد بررسی قرار گيرد و اگر ۱+۵ طرحی مورد نظرشان است بهتر است از مراجع رسمی آن را ارايه دهند.
دعوت برای تشکيل کنسرسيوم يک دعوت عام بود
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اين که با توجه به گرايش جدی کشورهای عربی به ويژه کشورهای حاشيهی خليج فارس به دستيابی به انرژی هستهيی و اين که پيشنهاد ايجاد کنسرسيوم هستهيی از سوی ايران بوده است، آيا کشورمان راهبردی ندارد که اين کنسرسيوم را با همکاری کشورهای خليج فارس تشکيل دهد؟ گفت: دعوت رييسجمهور کشورمان برای تشکيل کنسرسيوم يک دعوت عام بود، به عنوان يک اقدام حسن نيت و اعتمادساز توسط مقام رسمی کشور اگر کشورها طرحی مورد نظرشان است به طور رسمی مطرح کنند تا مورد بررسی قرار يرد.
آمريکايیها هنوز با دسترسی کنسولی به ۵ ديپلمات موافقت نکردهاند
وی در خصوص وضعيت ۵ ديپلمات ربوده شده کشورمان در اربيل عراق و ديدار آنها با خانوادههايشان در بغداد گفت: ۵ مامور کنسولی ما در محل سرکنسولی ايران در اربيل مستقر بودند و به شکل قانونی و با موافقت دولت عراق کار میکردند که مورد هجوم نيروهای آمريکايی واقع شدند. از آن زمان تاکنون سه ماه گذشته است و علیرغم تلاشهای مسئولين ايرانی و عراقی هنوز آمريکايیها با دسترسی کنسولی موافقت نکردهاند. آنها وعدهای را به صليب سرخ برای ديدار خانوادههای اين افراد با آنها در بغداد دادهاند که هنوز تاريخ قطعی آن را اعلام نکردهاند.
وی ادامه داد: پيگيریها هم چنان ادامه دارد و کميتهای تشکيل شده است و مجموعهی خسارتهای وارده به ساختمان کنسولگری و اسناد و مدارکی که آنجا بوده است و فشارهای وارد شده بر آنها و خانوادههای آنها را و همچنين نقض متعدد کنوانسيونها و قوانين بينالمللی را مورد بررسی قرار میدهد.
حسينی اظهار داشت: اين افراد و ساختمان کنسولی کشورمان در اربيل مطابق مقررات و کنوانسيونهای بينالمللی مسئول بودهاند؛ ولی ماموران آمريکايی همهی اينها را نقض کردهاند ما از طريق سازمانهای بينالمللی اين موضوع را پيگيری کرده و درخواست ثبت آن را کرديم و از شورای امنيت نيز درخواست کرديم که به موضوع رسيدگی کند. همچنين در گفت و گوهای متکی و دبيرکل سازمان ملل نيز اين موضوع مورد تاکيد قرار گرفت.
ديپلماسی ما در زمينه ۵ ديپلمات کند است؟
حسينی در پاسخ به سوالی مبنی بر اين که زمان زيادی از ربوده شدن ديپلماتهای کشورمان در اربيل عراق میگذرد، آيا اين نشانگر ديپلماسی کند ما در اين خصوص نيست؟ گفت: ما به لحاظ ديپلماتيک و استفاده از مجاری رسمی آنچه را که وجود دارد مورد توجه قرار داديم و از همهی ظرفيتها استفاده کرديم؛ با مسئولين عراقی در سطوح مختلف در اين باره صحبت شده است و آنها ابراز خوشبينی کردهاند که گشايشهايی دارد حاصل میشود. آقای متکی نيز در گفتوگوهايشان با مسوولين عراقی بر اين نکته تاکيد کردهاند و هر ساعتی که از دستگيری اين افراد میگذرد پروندهی نيروهای آمريکايی را سنگينتر میکند.
هويت ۲ ايرانی ربوده شده توسط آمريکا در عراق را نمیدانيم
وی در خصوص ادعای آمريکايیها مبنی بر اين که ديپلماتهای ربوده شده کشورمان در اربيل ۷ نفر بودهاند نه ۵ نفر گفت: هويت اين دو نفر برای ما مشخص نيست آنها ديپلمات نيستند و از صليب سرخ نيز خواستهايم که هويت آنها را مشخص کند.
سفر احمدی نژاد به امارات و عمان؛ شتابدهنده روند همکاریهای منطقهيی
سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به سفر امروز احمدینژاد، رييسجمهور کشورمان به امارات و عمان که بنا به دعوت روسای اين دو کشور صورت گرفته است گفت: سفر به امارات اولين سفر در اين سطح پس از پيروزی انقلاب اسلامی ايران است و سفر به هر دو کشور از اهميت زيادی برخوردار است .
وی ادامه داد: آخرين تحولات روابط دو جانبه و مسايل منطقهيی همکاریهای اقتصادی، افزايش مبادلات تجاری و همکاریهای فرهنگی در اين سفر مورد بحث و گفتوگو قرار خواهد گرفت.
حسينی تصريح کرد: قطعا آثار اين سفر شتاب بيشتری را به روند همکاریهای منطقهيی خواهد بخشيد.
نزديکی زمان سفر احمدی نژاد و ديک چنی به کشورهای حاشيه خليج فارس
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اين که سفر رييسجمهور کشورمان به کشورهای خليج فارس چند روز پس از سفر ديک چنی، معاون بوش به منطقه صورت گرفته است و هدف از اين سفر ايجاد جبههی جديد عليه ايران عنوان شده است. آيا سفر آقای احمدینژاد نيز با هدف مشابهی صورت میگيرد ؟ گفت: اين سفر از قبل تعيين شده بود و اهداف آن توسعه و گسترش همکاریهای دوجانبه و منطقهيی بود. سفر ديک چنی به منطقه چنانچه بوش و خود ايشان اشاره داشتهاند نوعی سردرگمی را در سياستمداران آمريکايی نشان میدهد.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ايران روابط خود را با کشورها بر اساس ديدگاههای اصولی خود تنظيم میکند و آنچه که آمريکا دنبال میکند بحران سازی و ايجاد رعب و وحشت و بیثباتی در منطقه است که به شدت مخالف آن هستيم.
حسينی تاکيد کرد: اظهارات ضد و نقيضی که در مدت زمان کوتاهی از سوی مسئولين آمريکايی مطرح میشود نشانگر عدم تصميمگيری واحد در ميان آنهاست.
خواستار همکاریهای منطقهيی با کشورهای حوزهی خليج فارسايم
حسينی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اين که آيا ايران تلاش میکند يک اتحاد نظامی با کشورهای آسيای خليج فارس ايجاد کند؟ گفت: آنچه ما همواره مورد تاکيد قرار داديم همکاریهای منطقهيی با کشورهای حوزهی خليج فارس است.
ديگر بودن واژه "انقلاب" در "مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق" لزومی نداشت
حسينی در خصوص تغيير نام مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق و حذف واژهی انقلاب از آن گفت: چون اين مجلس در زمان حاکميت رژيم صدام ايجاد شد و هدف آن سرنگونی صدام بود حال که به هدف خود رسيدهاند لزومی ندارد که به اين نام باشند و لذا تغيير نام دادند و سياستهايی هم که اتخاذ خواهند کرد براساس گرايشات، اصول و مبانی است که به آن معتقد هستند.
عمليات ربايش توسط هر کسی را رد میکنيم
حسينی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اين که با وجود اين که سه ماه از دستگيری خبرنگار بیبیسی در غزه میگذرد ايران در اين خصوص اعلام موضع نکرده است دليل آن چيست؟ اظهار داشت: ما اساسا عمليات ربايش و عمليات مشابه با آن توسط هر کسی که بخواهد صورت گيرد را نپذيرفته و آن را رد میکنيم.
عمليات ربايش با جنگ ميان دو کشور يا دو ارتش متفاوت است
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اين که شما گفتيد که اساسا عمليات ربايش و عمليات مشابه با آن را نپذيرفته و رد میکنيد و آيا اين موضوع میتواند دربارهی دو سرباز اسراييلی که در دست حزبالله اسير هستند نيز باشد؟ اظهار داشت: عمليات ربايش با جنگی که ميان دو کشور يا دو ارتش وجود دارد متفاوت است.
تغييری در روابط ايران و انگليس ايجاد خواهد شد؟
حسينی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اين که با تغيير در رهبری حزب کارگر انگليس آيا تغييری در روابط ايران و انگليس ايجاد خواهد شد، گفت: ما سطح روابطمان را با کشورها براساس مواضع سياسی و عملکردهايی که از سوی مسوولين آن کشور مشاهده میکنيم تنظيم مینماييم.
ادعای آمريکا دربارهی همکاری ايران با القاعده کذب محض است
وی در خصوص ادعای مقامات آمريکايی دربارهی همکاری ايران با شبکه القاعده گفت: همه به وضوح نحوه شکلگيری القاعده را میدانند و کسانی که طرح تاسيس آن را دادند و در عمل از آن حمايت کردند و رابطهيی که در پنهان و آشکار با آن داشتند برای ديگران آشکار است و اين مساله اساسا صحت ندارد و کذب محض است.
مرتبط ساختن موضوع داخلی يمن با ايران مايع تعجب و تاسف است
سخنگوی وزارت خارجه با ابراز تاسف از فراخوانده شدن سفير يمن در کشورمان به صنعا گفت: مسوولين يمنی و مقامات حزبی و دولتی اين کشور اظهارات غيرمسوولانهيی را مطرح کردند؛ چرا که مشاوره و رايزنی با سفير هر کشور حق طبيعی آن دولت است و مرتبط ساختن موضوع داخلی يمن با جمهوری اسلامی ايران مايع تعجب و تاسف ما است.
سفر متکی به کشورهای اسکانديناوی
وی به سفر اخير منوچهر متکی، وزير امور خارجهی کشورمان به کشورهای اسکانديناوی از جمله سه کشور نروژ ، سوئد و دانمارک اشاره کرد که در پی سفرهای مسوولين عالی رتبهی اين سه کشور به ايران صورت گرفته بود و اظهار داشت: غريب به سه دهه سفری در چنين سطحی به سوئد نداشتيم و در اين سفر راهبرد جديد اقتصادی ايران در تعامل با اين کشورها مبنی بر متوازن ساختن مناسبات اقتصادی، تجاری با تاکيد بر بهرهگيری از ظرفيتهای اقتصادی کشورها مورد تاکيد قرار گرفت و مسايل منطقهيی، لبنان، فلسطين و عراق و مسايل بينالمللی از جمله مسالهی حقوق بشر، مبارزه با تروريسم، خلع سلاح و مسالهی هستهيی کشورمان مورد توجه قرار گرفت.
وی ادامه داد: در اين راستا ايران تشکيل گروه حماس و خلع سلاح هستهيی را مطرح کرد که مورد توجه طرف سوئدی قرار گرفت. همچنين ديدارهايی با ايرانيان مقيم نروژ، سوئد و دانمارک نيز انجام شد که در موقعيت خوبی به سر میبردند.
مساله هاله اسفندياری بايد توسط مسوولان ذیصلاح حقوقی بررسی شود
وی در خصوص وضعيت هاله اسفندياری گفت: اين فرد تابعيت ايران را دارد و طبيعی است که اگر نکتهای در اين خصوص باشد توسط مسوولين ذيصلاح حقوقی بايد مورد بررسی قرار گيرد. چنانچه در خصوص همه اتباع ايرانی اين گونه عمل میشود.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص اقدامات ايران دربارهی تيراندازی اخير نيروهای انگليسی به سوی سرکنسولگری کشورمان در بصره گفت: در خصوص اين تيراندازی اعلام شد که اين تيراندازیها به موتورسواری بود است که از خيابان مقابل سرکنسولگری ما عبور میکرده است که برخی از تيرها به ساختمان کنسولگری اصابت کرده است؛ ما اين موضوع را پيگيری میکنيم و مسووليت آن را متوجه انگليس میدانيم.
ايران برای شهادت ۲ ديپلمات ايرانی در انگليس در ۱۳۵۹ چه کرد؟
حسينی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اين که در ايام سالگرد شهادت ۲ ديپلمات ايرانی در لندن در سال ۱۳۵۹ هستيم. ايران برای پيگيری اين موضوع علیرغم مسووليت انگليس برای حفظ جان ديپلماتهای مقيم آن کشور چه اقداماتی انجام داده است؟ اظهار داشت: کميتهای متشکل از مسوولين دادگستری و وزارت خارجه تشکيل شده است و فعاليتهايی را دربارهی برآورد خسارتهايی که در اين خصوص وارد شده است و مسايلی که در اين باره به وجود آمده است و همچنين غرامتهايی را که بايد به دولت انگليس بپردازد در دست پيگيری قرار داده است و همچنين درخواست کردهايم يک نفر مجرمی را که از عمليات تروريستی که در آن زمان در آن کشور اتفاق افتاد باز مانده است به ايران تحويل داده شود تا براساس قوانين ايران به وضعيت او رسيدگی شود.
فقط افغانهای بدون مجوز که غيرقانونی و بدون رواديد وارد ايران شدهاند اخراج میشوند
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اين که با اخراج آوارگان افغانی از ايران اتهامات نژادی مثل افغانستيزی و غيره دربارهی ايران مطرح میشود؛ آيا روند موجود را قابل مديريت بهتر میدانيد اظهار داشت: اتباع افغانی که در ايران حضور دارند سه دسته هستند؛ گروهی که دارای مجوز بوده و با رواديد قانونی وارد کشور شدهاند؛ گروهی که بر اثر بحرانهای افغانستان به عنوان آواره وارد کشور ما شدند و با همين نام برای آنها کارت صادر شد و سوم کسانی که بدون مجوز، غيرقانونی و بدون رواديد وارد شدهاند و اشتغالشان نيز غير قانونی است.
وی ادامه داد: اين طرح دربارهی گروه سوم است که غير قانونی در کشور حضور دارند و تنها دربارهی افغانیها نيست؛ بلکه دربارهی تمام اتباع کشورهای بيگانه است که به صورت غيرقانونی وارد شدهاند و يا اقامت غير قانونی دارند.
حسينی اظهار داشت: اين طرح قبلا نيز مطرح شد؛ ولی به خاطر مسايل انسانی به تعويق افتاد ولی اکنون به آرامی دنبال میشود و با دولت افغانستان نيز صحبت شده است و از آنها خواستهايم که امنيت مرز ميان دو کشور را تقويت کنند تا اين روند به صورت آرام و برنامهريزی شده پيگيری شود.
به اخبار مبنی بر حضور مقتدی صدر در ايران خيلی توجه نکنيد
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر