اهداف جامعه ایرانی چیست؟ « ما چگونه فکر می کنیم» و آنچه که در ایران مهم انگاشته می شود.

۱۳۸۷ تیر ۲۷, پنجشنبه

پيشنهاد كردم من پايان جنگ را اعلام و محاكمه شوم

بخش ديگري از ناگفته‌هاي هاشمي‌رفسنجاني درباره قطعنامه 598


خبرگزاري فارس: رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام با اشاره به گزينه‌هاي مختلف براي نحوه اعلام پذيرش قطعنامه 598 از سوي ايران گفت: در آن زمان به امام پيشنهاد دادم كه من شخصا پايان جنگ را اعلام كنم و به اين خاطر حاضرم محاكمه هم شوم، اما امام نپذيرفت.

به گزارش خبرنگار سياسي خبرگزاري فارس،‌ اكبر هاشمي رفسنجاني رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام در گفت و گوي مشروح با شبكه خبر كه در قالب برنامه 45 دقيقه چهارشنبه شب صورت گرفت در خصوص نحوه پذيرش قطعنامه 598 از سوي ايران و پايان جنگ در 27 تير ماه سال 67 اظهار داشت: من كاملا در جريان موضوع جنگ و وضعيت كشور بودم و به همين خاطر اعلام مي‌كنم كه در بهترين موقع و زمان پذيرش قطعنامه از سوي ايران صورت گرفت و به اين وسيله بهره‌هاي زيادي نصيب كشور شد و از خطرهايي نيز نجات يافت.


وي در توضيح اين سخن خود با يادآوري اينكه از ماه‌هاي اول جنگ و پس از دستگيري صدام همواره صحبت از پذيرش قطعنامه بود، اضافه كرد: ايران يك حرف روشن داشت و آن اين بود كه بايد موضوعاتي مثل تعيين متجاوز، كيفر آن و پرداخت غرامت انجام شود كه در طول جنگ هيچ گاه اين خواسته ما محقق نمي‌شد.


هاشمي رفسنجاني افزود: البته در طول دوران جنگ تحميلي، عراق را از اكثر بخش‌هاي سرزميني‌مان بيرون كرديم، ولي برخي از ارتفاعات و بخش‌هاي كشور در اختيار عراق بود و در پايان جنگ نيز رژيم صدام جناياتي مثل بمباران شيميايي، ناامن كردن دريا و اسارت غير نظاميان را انجام مي‌داد كه شوراي امنيت و كشورهاي حامي صدام نيز با پشتيباني از وي نمي‌خواستند عراق رسما شكست بخورد.


به گفته رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام با قبولاندن قسمت اعظم خواسته‌هاي ايران به سازمان ملل و مجامع بين‌‌المللي همچون شناسايي متجاوزين و پرداخت غرامت، پذيرش قطعنامه از سوي ايران صورت گرفت.


هاشمي رفسنجاني در خصوص علت پذيرفته نشدن قطعنامه‌هاي پيش از 598 از سوي ايران گفت: پيش از آن هيچ گاه شوراي امنيت نمي‌پذيرفت كه عراق متجاوز بوده و هيچ موضوع طلبكاري ايران و اعطاي خسارت به كشورمان را در قطعنامه‌ها قبول نمي‌كردند و فقط مي‌گفتند ابتدا آتش‌بش كنيد و بعد درباره موضوعات مختلف صحبت مي‌كنيم، ولي با پافشاري و رايزني ايران اين مواد در قطعنامه 598 گنجانده شد.


وي با تشريح وضعيت نظامي جبهه‌ها در زمان پذيرش قطعنامه گفت: با توجه به شرايطي كه پيش آمده بود ادامه حملات نظامي ديگر به مصلحت نبود؛ چرا كه غرب و شرق به ما عملا فهماندند كه نمي‌گذاريم ايران پيروز شود و اقداماتي مثل ورود اعلام نشده آمريكا به جنگ با ايران و نيز تحويل موشك‌هايي چون اسكاد 30 كه برد آن تا نزديك تهران بود و يا تحويل جنگنده‌هاي ميگ 29 كه سطح پروازي بسيار بالايي داشتند و در كنار آن تحويل انواع هواپيماها، بمب‌هاي ليزري و موشك‌هاي فرانسوي به عراق، نشان دادند از هر راهي براي شكست ايران غافل نخواهند بود.


وي تاكيد كرد: استفاده صدام از سلاح‌هاي شيميايي كه نمونه آن در حلبچه نيز استفاده شد ممكن بود در ديگر شهرها نيز و حتي تهران آزمايش شود كه اين موضوع براي كشور بسيار زيانبار بود.


اين مقام مسئول در دوران دفاع مقدس خاطر نشان كرد: در زمينه صدور نفت نيز مشكلات بسياري در آن دوران وجود داشت و دولت رسما به امام نامه نوشتند كه شرايط زير خط قرمز است و من به عنوان جانشين امام در نيروهاي مسلح قانع شدم كه ديگر زمان ادامه جنگ نيست.


هاشمي رفسنجاني با ذكر يك خاطره از عمليات خيبر گفت: در ‌آن زمان من پيشنهاد كردم و به امام گفتم كه خوب است ما يك جاي حساس را از عراق به عنوان گروگان تصرف كنيم و بعد شرايط خودمان را به اين كشور تحميل كينم كه امام تنها تبسم مليحي كردند و جواب روشني به من ندادند، اما من اين موضوع را به فرماندهان آن دوران نيز گفتم كه اگر عمليات خيبر را خوب انجام دهند من جنگ را پايان خواهم داد كه برخي ناراحت شده و برخي ديگر كه عاقل‌تر بودند، پذيرفتند.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام اظهار داشت: البته در عمليات‌هايي چون خيبر و پس از آن ما به اهداف خود يعني تصرف يك مكان استراتژيك نرسيديم و لذا اين تئوري من به مرحله اجرا نرسيد.


از هاشمي رفسنجاني سئوال شد كه چرا پذيرش قطعنامه پس از فتح خرمشهر انجام نشد كه وي پاسخ داد در آن زمان هيچ كس در ايران از جمله شخص امام آماده شنيدن آتش‌بس نبودند و همه مي‌گفتند كه بايد وارد خاك عراق شويم و در جلسه‌اي كه با حضور فرماندهان سپاه و ارتش، آيت الله خامنه‌اي و من در جماران برگزار شد، امام جمع‌بندي كردند كه الان در دنيا خواسته‌هاي ما را نمي‌پذيرفتند و بنا شد جاهايي از عراق را تصرف كنيم كه مردم اين كشور اذيت نشوند و لذا به سمت جزاير مهم مجنون حركت كرديم.


جانشين حضرت امام در نيروهاي مسلح در دوران دفاع مقدس با بيان اينكه پس از شيميايي زدن در حلبچه به تهران رفتيم و با حاج احمد آقا و مهندس موسوي در اين خصوص بحث‌هاي زيادي كرديم، گفت: قرار شد در بخش سياسي دكتر ولايتي وزير خارجه وقت براي چانه زني و قبولاندن شرايط ايران در سازمان ملل وارد شوند و به امام نيز شرايط كشور و جبهه ‌ها را كاملا توضيح دهيم.


وي افزود: من به آقاي محسن رضايي فرمانده سپاه در آن دوران گفتم كه ليست امكانات مورد نياز خود را براي عمليات‌هاي بعدي تهيه كند كه منجر به آن نامه معروف آقاي رضايي شد.


رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام تاكيد كرد: گاهي گفته مي‌شود جريان منتهي به نوشتن نامه توسط آقاي رضايي، ترفند بوده است، اما اين موضوع صحيح نيست.


هاشمي رفسنجاني تاكيد كرد: پس از مكتوب كردن نيازهاي جنگ توسط آقاي رضايي من و 5 نفر ديگر تاكيد كرديم كه با شرايط فعلي تامين نيازهاي كشور و جنگ قابل تحقق نيست و بايد قطعنامه را بپذيريم كه امام اين موضوع را پذيرفتند.
رئيس مجلس تشخيص مصلحت نظام در عين حال اظهار داشت: البته در ابتدا براي امام سخت بود كه قطعنامه را بپذيرد و گزارش‌هايي كه به ايشان مي‌رسيد نيز واقع‌گرايانه اما كمي اميدواركننده‌تر بود و در آن زمان امام يك جمله‌اي گفتند كه من تا به حال آن را جايي نگفته‌ام و اكنون نيز نمي‌گويم.


هاشمي رفسنجاني اضافه كرد: من به امام پيشنهاد كردم كه شخصا پذيرش قطعنامه را اعلام كنم و سپس شما من را محاكمه كنيد كه امام گفتند اين حالت قابل اجرا نيست.


وي تصريح كرد: در آن دوران من ديگر مطمئن بودم كه نبايد جنگ را ادامه دهيم و به امام نيز گفتم كه با وجود اين همه كشته، اسير، ويراني و بدهي براي صدام او بعد از جنگ مشكلات زيادي پيدا خواهد كرد كه امام نيز گفتند همه مسئولين و شخصيت‌هاي مهم كشور را دعوت كرده و آنها را در مورد پذيرش آتش‌بس توجيه كنيد.


رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام يادآور شد: آيت‌الله خامنه‌اي از همه افراد فوق‌الذكر دعوت كردند، ولي حاج احمد آقا به ما خبر دادند كه شخص امام با توجه به اهميت موضوع مي‌خواهند پذيرش قطعنامه را اعلام كنند و اگر كس ديگري آن را اعلام كند، اختلاف ايجاد مي‌شود.


جانشين حضرت امام(ره) در نيروهاي مسلح در دوران دفاع مقدس افزود: با اينكه امام تصميم به اعلان پذيرش قطعنامه را گرفتند، اما باز هم برخي آقايان در جلسه مسئولان به خاطر اين تصميم امام گريه كردند، اما من همواره خدا را شكر مي‌كنم كه در بهترين فرصت جنگ را پايان داديم.

*‌موضوع غرامت از عراق هنوز مفتوح است


هاشمي رفسنجاني در پاسخ به سئوال مجري برنامه 45 دقيقه درباره پرداخت غرامت به ايران گفت: در آن دوران رسانه‌هاي دنيا مي‌خواستند روحيه ملت ايران را تضعيف كنند كه عراق نيز پس از پذيرش قطعنامه از سوي ايران باز هم به كشورمان حمله كرد، اما به خاطر قدرت ايران عقب‌نشيني كرد.


وي افزود: با توجه به ارزيابي سازمان ملل كه بسيار هم كم بود، ايران 100 ميليارد دلار از عراق خسارت دريافت مي‌كرد كه برنامه اجرايي آن نيز تنظيم شده و عراق نيز به خاطر اينكه مي‌خواست به كويت حمله كند و مي‌ترسيد كه ايران به پشتيباني از كويت وارد جنگ شود، اين موضوعات را پذيرفت، اما به خاطر اقدامات مختلف صدام فرصت تسويه با ايران پيدا نشد كه بعد از سقوط آن رژيم نيز حكومت ديگري در اين كشور به روي كار آمد، ولي موضوع غرامت همچنان مفتوح است.