اهداف جامعه ایرانی چیست؟ « ما چگونه فکر می کنیم» و آنچه که در ایران مهم انگاشته می شود.
۱۳۸۷ آذر ۱۱, دوشنبه
4.8 ميليارد دلار زيان "درايت" رئيس جمهور
در جريان تملق گوئي ثمره هاشمي فاش شد - دوشنبه 11 آذر 1387 [2008.12.01]
حميد احدي
دو روز بعد از ادعاي تکذيب شده ثمره هاشمي درباره درايت رييس جمهور در تبديل ارز کشور به يورو و طلا، بنا به آمار رسمي بانک مرکزي آشکار گرديد که اين "درايت" بيش از 4.6 ميليارد دلار به کشور صدمه زده چرا که در دو سال گذشته دلار به بهاي ارزان فروخته شده و حالا که بهاي دلار به شدت افزايش يافته براي چهل ميليارد دلار واردات، دولت مجبور به خريد دلار گران شده و حدود شصت ميليون دلار هم کارمزد پرداخت کرده است.
اول بار ماجراي تبديل ارز ها را ثمره هاشمي وقتي خبر داد که به گزارش ايلنا براي سخنراني در يک همايش آماده مي شد. وي گفت: با درايت رئيس جمهور ارزهاي کشور به طلا تبديل شده است.
انتشار اين خبر بلافاصله اين سئوال را ايجاد کرد که اين "درايت" بر اساس کدام مجوز انجام شده و اين نگراني به وجود آمد که مبادا بعد از انحلال شوراي پول و اعتبار و در جريان اختلاف ها و درگيري هاي رييس جمهور با طهماسب مظاهري، رييس بانک مرکزي سابق چنين اتفاقي براي ذخاير کشور رخ داده و موجب زيان بيت المال شده باشد. همين نگراني ها بود که باعث شد گفته مشاور ارشد رييس جمهور در خبر ايلنا تصحيح شود.
خبر يک روز پس از انتشار به گونه اي با تعديل و به اصطلاح تصحيح مواجه شد. ثمره هاشمي در تصحيح خبر واژه "ارزهاي معتبر و طلا" را جايگزين کلمه "طلا" کرد اما اين تغيير هم مشکلي را حل نکرد و پيگيري ادامه يافت؛ چرا که کارشناسان به اين خبرگزاري گفتند تبديل ارزهاي کشور به طلا اقدامي پرريسک به حساب مي آيد. نگراني ها در اين زمينه وقتي به اوج رسيد که معلوم شد در يک سال گذشته ارزش دلار تقويت و ارزش طلا تضعيف شده است. پس بايد سئوال مي شد که زمان عمليات "درايت آميز" تبديل ارز به طلا کي است؟
چنين بود که مجتبي ثمره هاشمي به گفتگوي ديگري با خبرگزاري ايلنا تن داد تا از جزئيات اين درايت پرده برداري کند.
متن مصاحبه
متن اين سئوال و جواب که توسط خبرگزاري کار ايران صورت گرفته و مردم سالاري آن را منعکس کرده در زير مي آيد:
شما گفته بوديد با درايت رئيس جمهور بخشي از ذخاير ارزي کشور به طلا تبديل شده است. امکان دارد جزئيات اين خريد را توضيح دهيد؟
اصلا اين خبري که منتشر شد اشتباه بود و بنده نگفتم که ارزهاي کشور به طلا تبديل شده است.
خبر درست در اين زمينه چيست؟
اصل خبر اين بود که در واقع درآمدهاي کشور و ارزهايي که ما در خارج کشور داريم به ارزهاي معتبر تبديل شده است. ارزهاي معتبري که قابل نگهداري باشد.
پس موضوع خريد طلا اصلا مطرح نبوده؟ چنين کاري انجام نشده است؟
چرا، بحث طلا هم بوده; در واقع مقدار اندکي از اين ارزها هم به طلا تبديل شده است. اين کار يک کار رايج است و طبق رويه معمول اين کار را انجام داديم و اندکي از منابع ارزي به فلزات گرانبها تبديل شد.
علت اين کار چه بود؟ آيا تشخيص داده شد که کاهش ارزش دلار رخ خواهد داد و ارزش طلا تقويت خواهد شد؟
اصلي ترين موضوع مساله کاهش شديد ارزش دلار بود.
اما در حال حاضر عکس اين موضوع اتفاق افتاده، يعني ارزش دلار تقويت شده و در داخل به بالاي يک هزار تومان رسيده است و اتفاقا در طرف مقابل قيمت جهاني طلا افت شديدي نسبت به چند ماه قبل پيدا کرده است...
خوب ما هم اين را قبول داريم.
چه زماني طلا خريداري شد؟
آن زماني که اين کار انجام شد قيمت دلار خيلي پايين بود.
آيا دقيقا مشخص هست که چه زماني بود؟
شما خبرنگاريد، بگرديد پيدا کنيد و ببينيد کي بود.
احتمالا زماني بوده که ارزش دلار پايين بوده و طلا گران
ارزش دلار زماني خيلي پايين آمد که اجلاس اوپک در رياض برگزار شد. حدود يک سال قبل يا يک سال و نيم قبل اين کار انجام شد.
آن زمان طلا گران بود و دلار ارزان، اگر تبديل دلار به طلا آن زمان انجام شده باشد که ضرر کرده ايم...
اگر خاطرتان باشد شما گفتيد يک سوال مي پرسيد اما چند تا سوال پرسيديد...
همان يک سوال است، مي خواهيم جوابش را کامل بگيريم.
سالم باشيد...
محاسبه زيان
اما همچنان که تلاش ها براي پرده پوشي گاف مشاور ارشد از سوي دفتر رسانه اي رياست جمهوري ادامه داشت، بانک مرکزي آماري منتشر کرد که نشان داد هزينه آن "درايت" براي کشور تا چه حد بوده است.
سرمايه روز يکشنبه در صدر اخبار و گزارش هاي خود نوشت "مسوولان دولتي و بانکي طي روزهاي اخير در حالي از سياست هاي ارزي کشور در راستاي تغيير دارايي هاي ارزي کشور از دلار به يورو و نهايتاً افزايش دارايي هاي ارزي ايران دفاع کردند که آمار و ارقام ارائه شده از سوي مسوولان بانک مرکزي، نشان دهنده کاهش دارايي هاي ايران، ناشي از اين سياست هاست."
در ادامه اين گزارش مي خوانيم: محمود بهمني، رئيس کل بانک مرکزي، در حاشيه نشست هيات دولت در هفته گذشته اعلام کرد: "با توجه به اينکه قسمت اعظم سبد ارزي ما يورو است، اين براي کشور ما خيلي خوب است." اما دقت بيش تر در آمار و گوش سپردن به سخنان کارشناسان که به اندازه رييس کل فعلي بانک مرکزي درگير فشار هاي سطح بالا نيستند نشان داد که ماجرا جز اين است و پنهان داشتن آن پشت کلماتي مانند "طي يک کارشناسي خوب" يا "درايت رييس جمهور" امکان پذير نيست. در مقابل ادعاي کلي و غيرشفاف رييس کل بانک مرکزي، گفته هاي پاشايي فام معاون اقتصادي بانک قرار دارد که در همايش بحران مالي جهان، چالش ها و فرصت هاي ايران، از زيان ايران به خاطر تقويت دلار خبر داد و گفت ارزش دارايي هاي ارزي کشور کاهش يافته است. به گفته او در پي گسترش بحران در سطح جهاني، دلار آمريکا در مقابل اغلب ارزهاي ديگر، تقويت شده است. به عنوان مثال، ارزش دلار آمريکا در سه ماهه گذشته، نزديک به دو درصد در برابر يورو تقويت شده است. معاون اقتصادي بانک مرکزي يادآور شد: "با توجه به ترکيب دارايي هاي ارزي کشور، تقويت دلار منجر به کاهش ارزش دلاري دارايي هاي خارجي خواهد شد." وي با اشاره به ترکيب دارايي هاي ارزي بانک مرکزي در پايان مردادماه سال جاري گفت: "افزايش 10 درصدي ارزش دلار در مقابل ساير ارزها، موجب کاهش 6/7 درصدي [عملا بيش از 650 ميليون دلار] از دارايي هاي خارجي بانک مرکزي خواهد شد."
پاشايي فام با بيان اينکه در نتيجه تقويت دلار در پنج ماهه اول سال جاري حدود 4200 ميليون دلار از ارزش دارايي هاي ارزي نزد بانک مرکزي کاسته شده که از اين ميزان 2377 ميليون دلار آن مربوط به حساب ذخيره ارزي است، گفت: "بيش از 650 ميليون دلار نيز از مانده بدهي ارزي کشور کاسته شده است."
بنابراين، با استناد به گفته هاي رامين پاشايي فام، معاون اقتصادي بانک مرکزي، در اثر تقويت دلار نسبت به ديگر ارزها در سال جاري، نزديک به چهار ميليارد و 600 ميليون دلار از دارايي هاي ارزي کشور کاسته شده است.
زيان هاي ديگر
روزنامه اقتصادي سرمايه نيز در گزارشي نظر کارشناسان پولي و بانکي را درباره تحولات نرخ ارزها پرسيد و بيشتر آن ها اظهار عقيده کردند سياست تبديل دارايي هاي ارزي به يورو، يک سياست اشتباه بوده که بر اساس تبليغات سياسي با سروصداي بسيار اعمال شده و به حساب درايت دولت گذاشته شده است.
به نوشته کارشناسان حتي اگر سياست دولت در دوره اي که يورو در برابر دلار تقويت شد را مورد ارزيابي قرار دهيم باز هم مشاهده مي کنيم که ايران در نهايت زيان کرده است. از آنجا که بخش اعظم نفت ايران در بازارهاي جهاني با دلار به فروش مي رسد بنابراين چنانچه ايران واردات خود را براساس يورو انجام مي داد قاعدتاً بايد دچار زيان مي شد کما اينکه يکي از اقدامات وزارت صنايع در ماه هاي اخير تصويب طرحي بود تا زيان ناشي از افزايش قيمت يورو جبران شود.
محرابيان وزير صنايع خرداد گذشته اعلام کرد زيان سرمايه گذاران و صنعتگراني که با استفاده از تسهيلات ذخيره ارزي اقدام به ورود تجهيزات و ماشين آلات صنعتي کرده اند و به علت افزايش قيمت يورو متضرر شده اند، جبران مي شود. اما همچنان صاحبان صنايع منتظرند و هنوز هيچ گزارشي از ميزان زيان صنايع ناشي از دريافت تسهيلات به يورو از سوي وزارت صنايع منتشر نشده است.
يک گزارش دولتي نشان ميدهد با توجه به اينکه بخش صنعت [در کليه سطوح کشاورزي، صنعت، معدن، حمل ونقل و خدمات فني و مهندسي] تا پايان سال 86گذشته معادل 11 ميليارد دلار از حساب ذخيره ارزي به يورو تسهيلات دريافت کرده اند، اکنون با تقويت حدود 20 درصدي دلار در برابر يورو، تنها اين بخش حدود سه ميليارد دلار زيان ديده است.
ماه گذشته در ملاقات ماهانه اعضاي اتاق بازرگاني تهران با نمايندگان دولت تاکيد شده بود که حتي تقويت يورو در مقابل دلار در شکل ديگري باعث زيان صنعتگران شده چراکه براي مثال آنان تسهيلات يورويي را از زماني دريافت کرده اند که هر يورو حدود 750 تومان در بازار خريد و فروش مي شد در حالي که آنان بايد اکنون در بازپرداخت اين تسهيلات يورو را با قيمت 1300 تا 1400 تومان از بازار خريداري کنند.
چه رسد به آنکه کارشناسان معتقدند واردات ايران بيشتر به دلار دريافت مي شود و در آن جا اختياري در دست خريدار نيست. پس ايران که يک بار هنگام تبديل دلارهاي نفتي به يورو و طلا [درايت رييس جمهور] مجبور به پرداخت کارمزد بانک هاي واسطه شد، يک بار ديگر هنگام پرداخت صورت حساب هاي چهل و پنجاه ميليارد دلاري واردات کشور مجبور شده دوباره اين يورو هار ا به دلار برگرداند و کارمزد بدهد.
به گفته کارشناسان درايت رييس جمهور بيش از هر چه بانک هاي جهاني را بابت دريافت کارمزد شادمان کرده است.
ارسال شده توسط Ali Alamuti علی الموتی در دوشنبه, آذر ۱۱, ۱۳۸۷
۱۳۸۷ آبان ۵, یکشنبه
دانشگاه وقتي اسلامي است که مبتني بردين باشد/علم تدريس شده در دانشگاهها علم لاشه است
وي ادامه داد: علمي که اکنون در دانشگاه است، علم لاشه است. اين علم، خودش حرکت ندارد تا چه رسد که دانشجو را بخواهد به حرکت درآورد.
آيتالله جوادي آملي علم اسلامي را رخت بربستن دانش از طبيعيات به خلقيات دانست و گفت: اگر اينگونه شود، ما ديگر فيزيک سکولار نداريم؛ شيمي سکولار نداريم. حتماً فيزيک و شيمي ما اسلامي ميشود.
وي افزود: خلقت شناسي، ديني و غير ديني ندارد، مگر ما تفسير سکولار و تفسير ديني داريم. چون مفسر ميگويد خدا گفت و در فيزيک وشيمي نيز ميگويد خدا کرد. استاد حوزه علميه علوم طبيعي را علم خلقت دانست و اظهار داشت: ما لحظه به لحظه خلقت خدا را ميشناسيم و ميگوئيم خدا چنين کرد. عقل که در آزمايشگاه است مثل روايت زراره حجت شرعي است. اگر کسي درآزمايشگاه چيزي فهميد ولي در تجويز دارو بر خلاف آن عمل کرد، به جهنم ميرود.
ارسال شده توسط Ali Alamuti علی الموتی در یکشنبه, آبان ۰۵, ۱۳۸۷
۱۳۸۷ شهریور ۱۸, دوشنبه
علی کردان: بعد از آنکه آیت الله بهجت اعلام کردند جواب استخاره با قرآن در مورد وزارت مثبت است، وزارت کشور را پذیرفتم
آيتالله بهجت در ديدار با وزير كشور: خداوند حافظ دين و اين نظام است خبرگزاري فارس: علي كردان وزير كشور امروز در سفر به قم با حضرت آيتالله بهجت از مراجع عظام تقليد ديدار كرد. |
به گزارش خبرگزاري فارس، آيتالله بهجت در اين ديدار، مسئوليتها را امانتي در نزد مسئولان دانست و خطاب به وزير كشور تأكيد كرد: تمامي همت خود را مصروف خدمت به مردم كنيد و از اين فرصت كه در اختيار شما قرار داده شده است براي حل مشكلات مردم و ترويج احكام الهي و جلوگيري از بروز معاصي در جامعه به كار گيريد.
آيتالله بهجت با تأكيد بر ناظر بودن خداوند بر تمامي اعمال و رفتارها افزود: از خداوند بخواهيد عملكردتان بهگونهاي باشد كه در پايان مسئوليت احساس پشيماني نداشته باشيد.
اين مرجع تقليد خطاب به وزير كشور توصيه كرد: در تمامي كارهاي خود به تقويت رابطه خود و خدا اهتمام داشته باشيد و از اذكار براي حل مشكلات استمداد نماييد.
حضرت آيتالله بهجت در ادامه افزود: مسئولان در كارها و مشكلات به خدا توكل كنند و از او استمداد طلب نمايند. خداوند حافظ دين و اين نظام است و كاري از دشمنان ساخته نيست.
وزير كشور در اين ديدار گزارش كوتاهي از جهتگيريهاي وزارت كشور و مشكلات آينده به ايشان ارائه كرد و گفت: وقتي پيشنهاد پذيرش مسئوليت وزارت كشور به من شد بنده قبول آن را مشروط به مثبت بودن استخاره قرآن از سوي حضرتعالي كردم و پاسخ شما به درخواست استخاره براي قبول مسئوليت اين بود كه قبول مسئوليت از سوي بنده به نفع كشور ميباشد و پس از آن من اعلام آمادگي كردم و اكنون هم خود را نيازمند راهنمايي و دعاي خير شما ميدانم.
وزير كشور تصميم دارد طي روزهاي آينده با ساير مراجع تقليد ديدار و گفتوگو كند.
ارسال شده توسط Ali Alamuti علی الموتی در دوشنبه, شهریور ۱۸, ۱۳۸۷
آيتالله سبحاني: شعار کنترل جمعيت را جمع کنيم
آيتالله العظمي سبحاني گفت: چنانچه معتقد باشيم خداوند هر کس را آفريده روزي خواهد داد، بايد شعار کنترل نسل را جمع کنيم زيرا اين شعار به مصلحت مملکت نيست.
به گزارش مرکز خبر حوزه، اين استاد حوزه در سلسله مباحث تفسير قرآن کريم اظهار داشت: نگرانيهاي مردمي يکي از مشکلات مردم است که آينده آنان از نظر مادي يا معنوي چگونه خواهد بود.
وي خاطرنشان کرد: مسئله خونريزيها و جنگها، از نگرانيهاي بزرگ آينده بشر امروزي است، زيرا بشر روز به روز براي نابود کردن و نابود شدن مجهزتر ميشود.
اين استاد حوزه افزود: به علت بيماريهاي رواني مسئله روان پزشکي امروز رواج پيدا کرده و در کشورهاي صنعتي بيماريهاي رواني بيشتر از جسمي است.
سبحاني با اشاره به اينکه مردم در ماديات غرق شدهاند، گفت: اگر جنگ جهاني سوم رخ دهد تمدن از بين خواهد رفت و بشر به حالت نخستين خود باز خواهد گشت.
وي با اشاره به آيه 28و 29 سوره رعد تصريح کرد: اگر به ياد خدا باشيم و خدا را در دل باور داشته باشيم، بلاها براي ما مشکل ساز نخواهد بود و خداوند آينده را تامين و گذشته را خواهد بخشيد.
اين استاد حوزه خاطرنشان کرد: برخي از بيماريهاي جسمي، مولود نگرانيهاي روحي است و 99 درصد کساني که خودکشي ميکنند به علت ضعف يا عدم ايمان است.
وي با استفاده از آيات قرآن کريم امنيت روحي و اجتماعي را از آن مومنان بيان کرد و تصريح کرد: مدينه فاضلهايکه افلاطون بيان ميکنند خيالي است و واقعيتش آن چيزي است که انبياء و اوليا آوردهاند.
سبحاني گفت: طلاب و روحانيون در مقابل اخلاق، ايمان و دين مردم مسئول هستند و نبايد بيتفاوت از کنار مسايل عبور كنند.
ارسال شده توسط Ali Alamuti علی الموتی در دوشنبه, شهریور ۱۸, ۱۳۸۷
۱۳۸۷ شهریور ۱۶, شنبه
آیت الله جنتی: حلالم کنید
ارسال شده توسط Ali Alamuti علی الموتی در شنبه, شهریور ۱۶, ۱۳۸۷
۱۳۸۷ شهریور ۶, چهارشنبه
گزارش سفر ترکیه در اجلاس مجلس خبرگان رهبری توسط احمدی نژاد
رییس جمهور بر اساس آئین نامه داخلی مجلس خبرگان برای توضیح درباره طرح تحول اقتصادی به نمایندگان این مجلس در جلسه خبرگان حاضر شد.
محمود احمدی نژاد در سخنان خویش موضوع جهانی شدن و جهانی سازی را از موضوعات مهم جهان معاصر دانست که اقتصاد ، دیپلماسی و حتی روابط اجتماعی را تحت تاثیر قرار می دهد.
وی با بیان تفاوت های جهانی شدن و جهانی سازی گفت: عده ای اصرار دارند مبانی خود را به جهانیان القا کنند در حالی که جهانی شدن اتفاقی طبیعی در متن جامعه بشری جهانی است و آنان می خواهند مدیریت آن را در دست بگیرند.
احمدی نژاد انسان را موجودی جهانی دانست و گفت: این مخلوق نمی تواند در محدودیت های قراردادی محصور شود و تجلی اسمای الهی انسان در جهانی شدن است.
وی با بیان انحرافات انزوا طلبی گفت: انسان خلق شده است تا جهانی فکر و جهانی عمل کند.
رئیس جمهور این را شرایط انسان کامل دانست و گفت: همه انبیاء بشریت را در این راه هدایت کردند و امامان برای تداوم این هدایت آمدند.
احمدی نژاد با تشریح حرکت تدریجی بشریت به سوی تکامل گفت: مرزها در حال برداشتن است و ارتباطات جهانی اندیشه جهانی شدن را تسهیل کرده است.
وی گفت: استعمارگران انحصار طلب برای جهانی سازی اول هر یک از محورها را بر اساس خواسته های خود تعریف کردند و می خواهند جهان را به سمتی که می خواهند ببرند.
رئیس جمهور تبعیت از قدرت های بزرگ را محور سیاسی استعمارگران در طرح جهانی سازی دانست و گفت: در تهاجم فرهنگی درصدد تخریب مبانی اصیل و جایگزینی مبانی خود ساخته هستند.
وی با اشاره به ترسیم راهکارهای مقابله با تهاجم فرهنگی از طرف مقام معظم رهبری گفت: دفاع صرف مسلمانان مسئله را حل نمی کند و باید تهاجم متقابل داشته باشیم چون مواضع انفعالی ما آنها را برای تهاجم بیشتر، جسورتر می کند.
احمدی نژاد افزود: باید در کنار بیان بدی های طرح استعمارگران اولاً آینده بشریت را تعریف و ترسیم کنیم که در نگاه ما جامعه مهدوی است.
وی با بیان ویژگی های همه ابعاد جوامع بشری برای رسیدن به جامعه مهدوی گفت: باید با الگوسازی داخلی به آن سمت حرکت کنیم چون طرحهای جهانی سازی انحرافی است.
احمدی نژاد با اشاره به دستاوردهای انقلاب اسلامی گفت: خدماتی که در 30 سال انقلاب اسلامی برای کشور و مردم انجام شده در تاریخ این سرزمین بی نظیر است.
رئیس جمهور با اشاره به ویژگی های چشم انداز گفت: سند چشم انداز راهنمایی به سوی قله جامعه ای است که ما برای جامعه ای الگو در نظر داریم.
وی افزود: برای اجرای اهداف چشم انداز نیاز به همکاری همه ایرانیان داریم تا به نتایج مطلوب برسیم.
رئیس جمهور با بیان اینکه دنیا در آستانه تحولات سرنوشت ساز است گفت: ذهن و دل جهانیان هم در آستانه دگرگونی است.
احمدی نژاد با اشاره به استقبالی که از وی در سفر به ترکیه شد گفت: برغم تبلیغاتی که علیه ما می شود مردم در نماز جمعه در حمایت از ما شعار می دادند و تشدید امنیت نیروهای ترکیه ای به علت ترس آنان از اقدامات تروریستی صهیونیست ها بود.
وی افزود: در تمام طول مسیر مردم مانند سیل به سوی ما می آمدند و در حالی که هیجان زده بودند، علیه آمریکا و اسرائیل شعار می دادند و با اینکه پلیس جلوگیری می کرد، از پشت بامها و پنجره های منازل در تأیید آرمانهای ما شعار می دادند.
رئیس جمهور گفت: صحنه هایی دیدم که جز اینکه اشک بریزم ، نمی توانستم کاری بکنم خیلی ها به من می گفتند حرفهای شما آرزوی ماست. مثلاً در آرژانتین که مرکز صهیونیست هاست در خیابانها و اجتماعات ، مردم طرفدار آرمانهای ایران هستند.
وی افزود: با این توضیح می خواهم بگویم دنیا در حال عبور از شرایط کنونی است که باید این مسئله را مدیریت کرد.
رئیس جمهور با بیان سیاست های هسته ای جمهوری اسلامی گفت: مدبرانه ترین سیاست ها را اتخاذ کردیم که حالت تهاجمی گرفته ایم.
وی گفت: نباید دشمنان را آسیب ناپذیر تصور کنیم الان شمارش معکوس فروپاشی آنها شروع شده است و الان نگاه و سخن مثبت درباره ایران مسابقه نامزدهای ریاست جمهوری آمریکاست تا رأی مردم را جذب نمایند.
رئیس جمهور با بیان پیشرفت های ایران گفت: دستیابی به صنایع موشکی نمونه آن است.
احمدی نژاد در ادامه سخنانش با بیان ویژگی های طرح تحول اقتصادی گفت: باید تجربیات سی سال گذشته را در نظر بگیریم.
وی با اشاره به مشکل تورم در کشور گفت: باید مشکل این مسئله را به صورت اساسی شناسائی و حل کرد.
احمدی نژاد علت اصلی نابسامانی را چند ساختار اقتصادی دانست و گفت: قرار شد طرح تحولات ساختاری اقتصاد را پی ریزی کنیم که هدف رسیدن به اهداف چشم انداز است.
رئیس جمهور گفت: دولت من دولت کار است و در خیلی از بخشها بیش از 8 سال کار شد و اگر مشکلی در بعضی از بخشها می بینید به خاطر کار نادرست ساختارهاست که یکی از آنها بانکها هستند.
وی افزود: بانک در جامعه ما بسیار مهم است و قوانین بانکی فقط روی کاغذ ، اسلامی هستند که موجب مشکلات عدیده در جامعه است.
رئیس جمهور نظام مالیاتی را یکی دیگر از ساختارهای اقتصادی دانست که عملکرد فعلی آن موجب بروز مشکلات اقتصادی است و گفت: در دولت برای استفاده درست از مالیات برنامه داریم.
احمدی نژاد نظام گمرک و توزیع کالا و یارانه ها را از شاخصهای طرح تحول اقتصادی دانست و گفت: یارانه ابزاری در دست دولت برای حمایت از بخشهای هدف است.
رئیس جمهور گفت: بیش از 70 درصد یارانه ها را 30 درصد از مردمی که بهترین وضعیت زندگی را دارند، استفاده می کنند.
احمدی نژاد سیاست های اصل 44 را الگوی اقتصادی کشور دانست و گفت: باید با این الگو به اهداف ترسیم شده در چشم انداز برسیم.
رئیس جمهور طرح سهمیه بندی بنزین را مهمترین کار دولت در امور یارانه ها دانست و گفت: با پیشرفته ترین شبکه اینترنتی و مخابراتی تمام پمپ بنزینهای کشور را به هم متصل کردیم.
احمدی نژاد در پایان سخنانش با تشکر از همه کسانی که در طرح تحول اقتصادی تلاش و پیگیری می کنند گفت: نباید این طرح را پیچیده کرد چون خیلی ها در جهان این طرح را اجرا کردند.
رئیس جمهور گفت: استقبال مردم از طرح تحول اقتصادی فراتر از انتظار بود.
احمدی نژاد افزود: دولت برای اجرای این طرح هیچ هراسی ندارد البته ممکن است در بعضی از شاخصها نیاز به 5 سال وقت باشد و در بعضی از شاخصها هم می توان یکساله به نتیجه رسید.
در ادامه جلسه حسینی وزیر امور اقتصاد و دارائی به بیان جزئیات طرح تحولات اقتصادی پرداخت و گفت: تورم با نرخ دو رقمی نشان دهنده بی برنامگی است.
ارسال شده توسط Ali Alamuti علی الموتی در چهارشنبه, شهریور ۰۶, ۱۳۸۷
۱۳۸۷ شهریور ۵, سهشنبه
پروفسور! کردان (وزیر نشاط کشور): دولت سهمي در افزايش تورم موجود ندارد
وزير كشور: دولت سهمي در افزايش تورم موجود ندارد خبرگزاري فارس: وزير كشور گفت:تصميمات دولت مطلقاً به تورم نمي انجامد و افزايش تورم در حال حاضر نتيجه تورم جهاني، تورم انباشته قبلي و تورم انتظاري در جامعه است. |
به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از پايگاه اطلاع رساني وزارت كشور علي كردان، وزير كشور كه روز دوشنبه در نشست مشترك شوراي معاونين وزارت كشور با مسئولان استان خوزستان سخن مي گفت، با اشاره به اينكه كه دولت سهم خودش را در ايجاد تورم صفر كرده است، تصريح كرد: تصميمات دولت مطلقاً به تورم نمي انجامد و افزايش تورم در حال حاضر نتيجه تورم جهاني، تورم انباشته قبلي و تورم انتظاري در جامعه است.
كردان اضافه كرد: استانداران بايد سيستم بانكي را فعال نگه داشته و مراقبت لازم را داشته باشند، ماهم در مركز به دنبال رفع نقاط ضعف سيستم بانكي و حل مشكلات آن هستيم.
وزير كشور در ادامه سخنانش يكي از اصلي ترين مسائل نيازمند پيگيري در استان خوزستان را مساله سرمايه گذاري بخش خصوصي در جهت اجراي اصل 44 قانون اساسي دانست و به استاندار خوزستان تاكيد كرد: سازماني در استانداري تعريف شود تا مسؤوليت هدايت و ارائه مشاوره كارشناسي به سرمايه گذاران و اخذ مجوز به نيابت از آنها را تقبل نمايد.
وي با اشاره به مشكلاتي كه در زمينه اخذ مجوز فراروي مردم قرار دارد، تاكيد كرد: دولت بايد به عنوان كارگزار سرمايه گذار تا مرحله اخذ مجوز با سرمايه گذاران همراهي و همكاري نمايد.
وي با بيان اينكه اعتماد رهبري بار مسؤوليت اعضاي كابينه را همچنان سنگين كرده، افزود: اگر بعضي فكر مي كردند بين 14 تا 16 ساعت كار مفيد فائده باشد، اين لطف كريمانه ايشان مسؤوليت را براي اعضاي كابينه مضاعف كرده و مسؤولان هر چه در بضاعت دارند، بايد به ميدان بياورند و از آنچه غير كار است صرف نظر كنند.
وي اظهار اميدواري كرد كه وزارت كشور بتواند در حد مقدور و به نحو مطلوب پاسخ گوي لطف عظيم ايشان در طي هفته دولت تا پايان كار دولت نهم باشد.
وزير كشور در بخشي از سخنانش با اشاره به اين كه يكي از مواردي كه در كشور كمتر مورد توجه قرار گرفته، ايجاد نشاط ملي است، گفت: مردم نيازمند نشاط ملي هستند و وظيفه حاكميت نيز ايجاد قالب هاي مقتضي در چارچوب شرع براي ايجاد نشاط ملي است.
وي خاطرنشان كرد كه مردم ايران خواهان نشاطي هستند كه با موازين شرع و اسلام هم خواني داشته باشد.
كردان تأكيد كرد: اين نشاط با برپايي مراسم جشن و نمايش فيلم و.... تأمين نمي شود بلكه نشاط ملي عمدتاً با رفع نيازها و حاجات مردم تأمين مي شود.
وزيركشور با تبريك روز كارمند به تمامي كارمندان و كاركنان دولت گفت: اظهار خادم بودن خود را در روز كارمند به اطلاع همه همكارانم در سراسر كشور مي رسانم. يك خادم به وزارت كشور آمده تا در سطح كشور و در ميان همكاران خود نشاط ايجاد كند.
علي كردان در بخشي ديگر از سخنانش با تاكيد بر ضرورت جهت گيري سيستم بانكي كشور به سوي رفع مشكلات مردم گفت: سيستم بانكي كشور بايد در جهت ارائه خدمات تعريف شود.
كردان با اشاره به 3 خواسته اخير خود از استانداران مبني بر ارتقاي علاقمندي مردم به نظام و دولت ، ارتقاي ضريب سلامت و كاهش ضريب فساد و ارتقاي درآمد سرانه مردم گفت: معتقدم كه چون انسان خليفه خداوند بر روي زمين است، چنانچه اراده اش منشعب از اراده الهي باشد، هر كاري را مي تواند انجام دهد زيرا اين توانايي به او داده شده است.
وزير كشور سپس با اشاره به اين كه مردم خوزستان در دوران دفاع مقدس حجم عظيمي از مشكلات را تحمل كردند، گفت: مردم خوزستان ثابت كردند كه در خط مقدم اثبات اراده ايرانيان قرار دارند و تحت هيچ شرايطي اين اراده را وا نمي گذارند.
وي تاكيد كرد: به عنوان شهروند ايراني و وزير كشور وظيفه شرعي خود مي دانم كه از پاسداران اراده جمهوري اسلامي در خوزستان تشكر كنم.
وي همچنين گفت: عمده دعواهاي ايران و غرب بر روي تاكيد ايران بر اسلام و تاكيد غرب بر اومانيسم است و مسائل ديگر در حاشيه اين تقابل و تعارض قرار دارد.
كردان افزود: به طور قطع و يقين بدانيم تا روزي كه بخواهيم كشور را بر پايه توحيد و شريعت اسلامي اداره كنيم، دخالت هاي آنان ادامه خواهد داشت چرا كه آنها دنبال اين هستند كه اراده ايرانيان را نسبت به توحيد و شريعت سست كنند.
وزير كشور در بخشي ديگر از سخنانش با اشاره به وجود بيش از 5/1 ميليون جوان در استان خوزستان گفت: وجود اين تعداد جوان به معناي وجود 5/1 ميليون فرصت در خوزستان است كه بايد براي اين فرصت ها برنامه ريزي كرد.
وي همچنين مسؤوليت را همراه با محروميت تعريف كرد و گفت: مسؤولان بايد بدانند كه با پذيرش مسؤوليت محروميت ها را نيز پذيرا شده اند چون مسؤوليت يعني محروميت و مسؤوليت با محروميت همراه است.
وي افزود: مردم بايد به طور واضح ببينند كه تفاوتي بين سطح زندگي مسؤولان و مردم وجود ندارد و مسؤولان نيز همانند و هم پايه مردم زندگي مي كنند.
وزير كشور در پايان از استاندار خوزستان خواست كه با همكاري معاونت سياسي طرح بازنگري تقسيمات استان خوزستان را با تفسير موسع از قانون تهيه و ارائه نمايند.
ارسال شده توسط Ali Alamuti علی الموتی در سهشنبه, شهریور ۰۵, ۱۳۸۷
۱۳۸۷ شهریور ۴, دوشنبه
فکرنکنيد که امسال، سال آخر دولت است
رهبر معظم انقلاب خطاب به اعضاي هيات دولت تاکيد کردند:فکرنکنيد که امسال،سال آخر دولت است؛نه. مثل کسى که پنج سال ديگر بناست کار بکند،کار بکنيد؛ يعنى تصورکنيد که اين يک سال به اضافهى چهار سال ديگر در يد مديريت شماست. با اين ديد نگاه کنيد و کار کنيد و برنامهريزى کنيد و اقدام کنيد. |
"بسماللَّهالرّحمنالرّحيم
از خداوند متعال متضرعانه درخواست ميکنيم که رفتار ما، گفتار ما و همهى حرکات ما را با لطف و کرم خود، به آن چيزى که مورد رضاى اوست نزديکتر کند.
اولاً، هفتهى دولت را به شما برادران و خواهران عزيز و همچنين به همهى کارکنان فعال و کوشندهى دولت در سطوح مختلف مديريتى، تبريک عرض ميکنيم؛ و ياد شهيدانى را که بحمداللَّه هفتهى دولت مزين به نام آنهاست، گرامى ميداريم. اين ذکر شهيد رجايى و شهيد باهنر - که اين دو برادر عزيز، حقيقتاً مظهر علم و عمل بودند - در هفتهى دولت، يک امر مغتنمى است؛ يک چيز نمادين و باارزشى است. معنايش اين است که ما - که مسئولين بخشهاى مختلف کشور هستيم - در رفتار عمومى خودمان، نگاهمان به همان ارزشهايى باشد که برجستگى شخصيت اين دو عزيز، به خاطر آن ارزشهاست.
من لازم ميدانم از همهى کارکنان دولت - از شخص رئيسجمهور محترم، از شما وزراء و مسئولان عالىرتبهى قوهى مجريه و از همهى مديران شما در ردههاى مختلف - حقيقتاً قدردانى کنم؛ به خاطر اينکه تلاش ميکنيد، زحمت ميکشيد، دلسوزى ميکنيد و براى مردم کار ميکنيد. انشاءاللَّه خداوند متعال هم به اين کار شما برکت بدهد: هم اجر و ثواب اخروى و هم اجر و ثواب دنيوى؛ اجر و ثواب دنيوى هم، همان است که نتايج کار شما در زندگى مردم تجسم و تبلور پيدا کند، مردم آن را احساس کنند و در اين فضاى خدمت، انشاءاللَّه زندگىشان با خوشبختى همراه باشد.
به شما عزيزان هم بخصوص توصيه ميکنم که از اين توفيق خدمتى که در اختيار شما قرار گرفته، قدردانى کنيد. اين که انسان در جايگاهى قرار بگيرد که ميتواند به مردم خدمت بکند و دست او باز است، خيلى قيمت دارد. اين باز بودن دست انسان - در هر بخشى از بخشها - براى خدمت به ملت و خدمت به اهداف عالى ملت، خيلى چيز باارزشى است. ما قرنهاى متمادى در انجام دادن کارهايى که تشخيص ميداديم خوب است و دلمان ميخواست انجام بدهيم، بسط يد نداشتيم. امروز شما اين بسط يد را داريد؛ اين را قدر بدانيد، خداى متعال را شکر کنيد، افزايش اين توفيق را از خدا بخواهيد، و بخواهيد که خداى متعال به شما توفيق بدهد که بتوانيد هر چه بيشتر به مردم خدمت کنيد و از اين بسط يد استفاده کنيد.
خب، حالا خوشبختانه ماههاى مبارک هم هست. ما در روزهاى بسيار شريف ماه شعبان قرار داريم. در آيندهى نزديک هم ماه مبارک رمضان مىآيد که ماه ضيافت الهى است و سفرهى ميهمانى معنوى الهى، گسترده است. از اين ميهمانى استفاده کنيم، ظرفيتهايمان را زياد کنيم، توجهمان را به معنويات بيشتر کنيم؛ و اين کمک خواهد کرد.
در مورد گزارشى هم که آقاى رئيسجمهور دادند - که گزارش بسيار خوبى بود - توصيهام اين است که اين گزارشها منتشر بشود و صداوسيما عين همين بيانات ايشان را منتشر کند تا مردم و نخبگان بشنوند. بسيارى از چيزهايى که در زندگى ما اتفاق ميافتد و واقعيت دارد، مردم درست در جريان آنها قرار نميگيرند. درست است که ما انشاءاللَّه براى خدا کار ميکنيم و هدف عمدهى ما بايد رضاى الهى باشد و انشاءاللَّه هست؛ ليکن اطلاع مردم از اين کارها بسيار کار لازم و مهمى است؛ اين هم خودش هدفى است؛ من قبلها هم هميشه سفارش کردهام، حالا هم سفارش ميکنم.
چند خصوصيت ممتاز در اين دولت وجود دارد که من لازم ميدانم به اين خصوصيات تصريح کنم؛ اگر چه بارها هم گفته شده، اما در عين حال خوب است که خود شما دوستان هم توجه داشته باشيد که مايهى امتياز شما، اينهاست. نامها و عنوانها و جايگاهها و کرسيها به انسان تشخص نميدهد؛ تشخص واقعى و شرف واقعى در معانى ديگرى است؛ همچنانى که در روايت داريم که «اشراف امّتى حملة القران و اصحاب اللّيل». اشرافيت در نظامهاى مادى معنايى دارد، ولى در نظام اسلامى اشرافيت معناى ديگرى دارد. آن کسانى که اصحابالليلاند - کسانى هستند که براى خدا در شب قيام ميکنند - يا کار دشوار را براى مردم در شب انجام ميدهند، يا آن کسانى که حملةالقرآن هستند و با قرآن انس دارند و با نور قرآن و هدايت قرآن حرکت ميکنند، «اشراف» اينها هستند. کسانى که پول دارند، ثروت دارند و جايگاه اجتماعى دارند، آنها در منطق و در نظام ارزشى اسلامى «اشراف» محسوب نميشوند.
امتيازات دولتمردان هم از همين قبيل است. يک چيزهايى هست که امتيازات واقعى است؛ بايد به اينها توجه کرد. تذکر من در درجهى اول براى خود شماست که بدانيد اهميت شما و تشخص شما به خاطر اين خصوصيات است. بعد هم در فضاى عمومى جامعه معلوم بشود که اگر انسان از دولتى يا از مجموعهاى قدردانى و حمايت ميکند، اين نشانهى چيست و اشارهى به چيست و مسئله چيست در اين ميان. من سهتا خصوصيت را اينجا يادداشت کردهام که ذکر ميکنم.
يک خصوصيت اين است که اين دولت، واقعاً يک دولت کار است؛ دولت حرکت و اقدام است؛ انرژى و نشاطِ کار اين دولت، يک امر برجسته است. الحمدللَّه شما از سال اول همينجور حرکت کرديد، الان هم با اين که سه سال از عمر اين دولت گذشته، انسان احساس ميکند که تحرک و نشاط و فعاليت و اقدام در اين دولت محسوس است - يعنى کاهش پيدا نکرده؛ افت پيدا نکرده - اين خيلى چيز باارزشى است. در خدمت به مردم جديت وجود دارد. رفتن به شهرها، رفتن به شهرهاى کوچک، همهى نقاط کشور را زير پا گذاشتن و هيچ نقطهاى از کشور را از منظر خبرگى و کارشناسى دور قرار ندادن، اينها چيزهاى باارزشى است. اين امتياز اول است؛ در هر مجموعهاى اين امتياز وجود داشته باشد، جا دارد که انسان از آن قدردانى کند، به آن تصريح کند و اميدوار و مطمئن باشد که خداى متعال هم به آن مجموعه کمک خواهد کرد و ثواب خواهد داد.
خصوصيت و امتياز دوم که در اين دولت هست، شعار و گفتمان کلى اين دولت است که منطبق بر شعار و گفتمان امام و منطبق بر شعارها و گفتمانهاى انقلاب است؛ اين خيلى چيز باارزشى است. اين را هيچکس نمىتواند نديده بگيرد. هر دلبستهى به انقلاب، اين را قدر مىداند؛ هر کسى که پيشرفت کشور را با هدايت انقلاب و با کارگردانى انقلاب تصور مىکند، بايد اين را قدر بداند. عدالتخواهى در اين دولت پررنگ شد. شعار عدالتخواهى به صورت جدى بر روحيهى مسئولان، دولتمردان و برنامهها، پرتو افکند. استکبارستيزى - که معناى ويژهى انقلابى خودش را دارد - در اين دولت تشخص و تميّز پيدا کرد. معناى استکبارستيزى دشمنى کردن با دولتهاى دنيا نيست، معنايش دشمنى کردن با استکبار است. استکبار - از هر دولتى و از هر نظامى سر بزند - آفتِ براى بشريت است. البته امروز امريکا و صهيونيزم مظهر استکبارند؛ ليکن هر جا، هر کس، هر دولتى و هر مجموعهاى که نسبت به ديگران استکبار بورزند، آفتى در جامعهى بشرى و در نظام زندگى انسان به وجود مىآورند. ستيزهى با اين حالت هم يک حالت مطلوب اسلامى است. اين هم يکى از خصوصيات اين مجموعه است که خوشبختانه برجسته است.
مسئلهى اعادهى عزت ملى و ترک انفعال در مقابل سلطه و تجاوز و زيادهطلبى سياستهاى ديگران و ترک شرمندگى در مقابل غرب و غربزدگى را هم انسان در اين دولت احساس مىکند؛ عزت ملى و استقلال حقيقى و معنوى از اينجا حاصل ميشود. استقلال به اين نيست که انسان شعار استقلال بدهد يا حتى مثلاً در زمينههاى اقتصادى هم به يک رشد بالايى دست پيدا کند؛ نه، استقلال اين است که يک ملت به هويت خود و به عزت خود معتقد و براى او اهميت قائل باشد، براى حفظ او تلاش و کار کند و در مقابل متعرضين و مستهزئين، شرمندهى اظهارات و جايگاه خود نباشد.
ما متأسفانه در برخى از اوقات گذشته، ميديديم که بعضى از کسانى که مرتبط با مسئولين بودند يا حتى خودشان مسئول يک بخشى بودند، کأنّه از گفتمان انقلاب در مقابل ديگران شرمندهاند و خجالت ميکشند که حقايق انقلاب را بر زبان جارى کنند يا آنها را پيگيرى کنند يا به آنها اهميت بدهند! اين براى يک جامعه خيلى بلاى بزرگى است؛ اين را شما نداريد.
يکى از مظاهر دفاع از عزت هم همين مسئلهى انرژى هستهاى است. مسئلهى انرژى هستهاى، براى ما فقط اين نبود که ما ميخواستيم يک فناورى داشته باشيم، ديگران ميخواستند ما نداشته باشيم؛ اين فقط بخشى از قضيه است. بخش ديگر قضيه اين بود که قدرتهاى گوناگون، پُررو، متجاوز، زورگو و دنبالهها و اقمار بىارزش آنها، ميخواستند حرف خودشان را در اين زمينه بر ملت ايران تحميل کنند. خب، ملت ايران، دولتِ شما و شخص رئيسجمهور، در مقابل اين زورگويى و اين تحميل و اين افزونطلبى ايستاديد؛ خداى متعال هم کمک کرد؛ پيش رفتيد. اينها آن بخشها و اجزاء گفتمان عمومى اين دولت است که براى من اهميت دارد.
روند غربباورى و غربزدگى را که متأسفانه داشت در بدنهى مجموعههاى دولتى نفوذ ميکرد، متوقف کرديد؛ اين چيز مهمى است. حالا يک عدهاى در جامعه، ممکن است به هر دليلى شيفتهى يک تمدنى يا يک کشورى باشند؛ اما اين وقتى به بدنهى مديران انقلاب و مجموعههاى انقلاب نفوذ ميکند، چيز خيلى خطرناکى مىشود. اين ديده ميشد؛ خب، جلويش گرفته شد.
گرايشهاى سکولاريستى - که متأسفانه باز داشت در بدنهى مجموعهى مديران کشور نفوذ مىکرد - جلويش گرفته شد. نظام انقلابى، بر مبناى دين و بر مبناى اسلام و بر مبناى قرآن شکل گرفته و به همين دليل از حمايت ميليونى اين ملت برخوردار شده و جانهايشان را کف دستشان گرفتهاند و جوانهايشان را به ميدانهاى خطر فرستادهاند؛ آن وقت مسئولان يک چنين نظامى دم از مفاهيم سکولاريستى بزنند؟! «يکى بر سر شاخ و بن ميبريد»؛ يعنى خودشان بنشينند و بنا کنند بنِ اينمبنا و قاعده را کلنگ زدن! خيلى چيز خطرناکى بود. خب، الحمدللَّه اينها جلويش گرفته شد.
يا جرأت در ايجاد تحول؛ حالت روحى اين دولت اين است که براى تحولآفرينى جرأت دارد و اقدام مىکند. نمىخواهم بگويم همهى اين اقدامها صددرصد درست است؛ نه، ممکن است يک جايى هم اشتباه باشد؛ اما نفس اينکه انسان حالت دليرى در مقابل مشکلات داشته باشد و تصميم بگيرد که براى رفع مشکلات اقدام بکند، چيز باارزشى است که اين خوشبختانه هست.
جرأت در مقابلهى با فساد. مقابلهى با فساد خيلى کار سختى است. يک وقتى بنده گفتم که اين اژدهاى هفت سرِ فساد را به اين آسانى نميشود قلع و قمع کرد؛ خيلى کار سختى است. نه اينکه حالا بگويم قلع و قمع شده؛ نخير، الان هم قلع و قمع نشده؛ ليکن جرأت مقابلهى با آن هست. خب، وقتى که اجزاء مجموعه، خودشان آلودهى به فساد نباشند، طبعاً جرأتشان بيشتر است. بسيارى از مجموعههاى قبلى هم حقيقتاً پاکيزه بودند - يعنى آلودگى نداشتند - اما بالاخره جرأت در مقابلهى با فساد يک امتيازى است که در شما هست.
روحيهى تهاجم در مقابلهى با زورگويان بينالمللى. يک وقت هست که زورگويان بينالمللى مىآيند و ميگويند که آقا شما فلان کار را کردهايد و ما رفع و رجوع مىکنيم و نه واللَّه، نه باللَّه...؛ ولى يک وقت هست که تهاجمش، تهاجم زورگويانه است؛ بهترين دفاع در چنين مواقعى هجوم است. زورگويان بينالمللى، نقاط ضعف زيادى دارند: جنايت ميکنند، فساد ميکنند، به حقوق بشر تجاوز ميکنند، به حقوق ملتها تعدى ميکنند، انسانها را لگدمال ميکنند و همهى کارهاى زشت را انجام ميدهند؛ آخر هم طلبکار همهاند! خب، نقاط ضعفشان، با حالت تهاجمى و با حالت طلبکارى، گفته و بيان بشود. اينجور نيست که ما براى تهاجمات سياسى بينالمللى، بخواهيم پاسخ پيدا کنيم. يک وقتى از بنده - سالهاى اوايل - ميپرسيدند که آقا، شما در مقابل اين حرف چه جوابى داريد؟ ميگفتم ما جواب نداريم؛ ما ادعا داريم و مدعى اينها هستيم؛ در قضيهى زن مدعى هستيم؛ در قضيهى حقوق بشر مدعى هستيم؛ در قضاياى حقوق اساسى انسانها مدعى هستيم. ما مدعى اينها هستيم؛ ما در مقام پاسخگويى نيستيم. چرا بايد سوال بکنند تا کسى مجبور باشد پاسخ بدهد؟ آنها بىجا ميکنند سؤال و ادعا ميکنند. اين روحيه، روحيهى خوبى است؛ روحيهى انقلاب اين است؛ اين است که حقيقت را روشن و درخشان ميکند.
گفتمان عمومى دولت اينهاست؛ به طور خلاصه: زندهکردن و بازسازى برخى خصوصيات جوهرى انقلاب و منطق امام؛ و مقابلهى با کسانى که ميخواستند اين ارزشها و اين مفاهيم اساسى را منسوخ کنند، يا از بين ببرند، يا ادعا ميکردند که منسوخ شده و از بين رفته؛ اين چيز باارزشى است. اين خصوصيت دوم و امتياز دومى است که در اين دولت هست.
امتياز سوم هم روحيهى مردمى و خاکى اين دولت است؛ اين هم خيلى باارزش است؛ اين را قدر بدانيد. شما امتيازتان به تشخص ظاهرى و شکل و قيافه نيست؛ امتيازتان به همين است که خودتان را با مردم همسطح کنيد، به شکل مردم و در ميان مردم باشيد، با مردم تماس بگيريد، با آنها انس پيدا کنيد، از آنها بشنويد. اين امتياز بزرگى است و در شما هست؛ آن را حفظ کنيد و نگه داريد.
سادهزيستى - بخصوص در خود آقاى رئيسجمهور - خوب و برجسته است و چيز باارزشى است؛ در مسئولين هم - کما بيش؛ يک جايى کمتر، يک جايى بيشتر - بحمداللَّه هست. سادهزيستى چيز بسيار باارزشى است. ما اگر بخواهيم تجمل و اشرافيگرى و اسراف و زيادهروى را - که واقعاً بلاى بزرگى است - از جامعهمان ريشهکن کنيم، با حرف و گفتن نميشود؛ که از يک طرف بگوئيم و از طرف ديگر مردم نگاه کنند و ببينند عملمان جور ديگر است! بايد عمل کنيم. عمل ما بايستى مؤيد و دليل و شاهد بر حرفهاى ما باشد تا اينکه اثر بکند. اين خوشبختانه هست. فاصلهتان را با طبقات ضعيف کم کردهايد و کم نگه داريد و هر چه که ممکن است آن را کمتر کنيد. اين سهتا خصوصيت و امتياز است.
«من لم يشکر المخلوق لم يشکر الخالق». اين وظيفهى بنده هم هست، وظيفهى همه هم هست. اگر چنانچه اين خصوصيات را در مجموعهى دولت کنونى قدردانى نکنيم و تشکر نکنيم، طبعاً خدا را خوش نمىآيد. خداى متعال دوست دارد که از کارهاى خوب افراد تشکر بشود، قدردانى بشود و سپاسگزارى بشود. وظيفهى بنده هم اين است که قدردانى کنم و به خاطر همين خصوصيات، از دولت حمايت کنم. البته حمايت از دولت، مخصوص اين دولت نيست؛ بنده هميشه از دولتها حمايت کردهام؛ امام هم (رضوان اللَّه تعالى عليه) در هر برههاى، از دولتها و رؤساى قوهى مجريه و مسئولين دولتى حمايت ميکردند. دليلش هم واضح است. چون عمدهى بار ادارهى مديريت کشور بر عهدهى قوهى مجريه است و نظام بايد از قوهى مجريه، از رئيسجمهور، از مسئولين و از وزرا، حمايت کند. امام هم حمايت ميکردند؛ بنده هم در دورههاى گذشته هميشه حمايت ميکردم. منتها خب، اين خصوصياتى که عرض کرديم، موجب بشود که انسان گرمتر حمايت کند و در اين قدردانى و حمايت، دلگرمتر اقدام کند.
البته اين به معناى چشم بستن بر ضعفهاى دولت هم نيست. بالاخره شما هم بشريد، نقص داريد، ضعفهايى هم داريد؛ کارهايى را ميخواستهايد انجام بدهيد، ولى انجام نگرفته؛ کارهايى را به فکر نبودهايد و به ذهنتان نبوده، بايد متوجه آنها بشويد و انجام بدهيد؛ که در جلسات خصوصى با آقاى رئيسجمهور و با بعضى از مسئولين ديگر و در بسيارى از جلسات عمومى - مثل همين ديدارهاى دولت و غيره - هم گفته شده. البته آن حمايت هم بجاى خودش محفوظ است و هست.
چند نکته را عرض بکنيم. يکى راجع به مطالباتى است که ما همواره در جلسات دولت مطرح کردهايم. من ميخواهم بر آن مطالبات تأکيد کنم. در جلسات سالهاى گذشته اينها را گفتهايم که مهم هم هست و چيزهايى است که ما انتظار داريم شما مسئولان تراز اول کشور و قوهى مجريه به اينها توجه کنيد.
يکى مسألهى رعايت قوانين است. قانون را اهميت بدهيد. قانون - وقتى که با ساز و کار قانون اساسى پيش رفت - حتميت و جزميت پيدا ميکند. ممکن است همان مجلس يا دولت يا ديگران مقدماتى فراهم کنند که آن قانون عوض بشود - با طرحهايى که در مجلس مىآيد، با لوايحى که دولت ميدهد، با تصميمسازيهايى که در بخشهاى مختلف انجام ميگيرد - عيبى ندارد؛ اگر قانون نقص دارد، ضعف دارد و غلط است، عوض بشود؛ اما تا مادامى که قانون، قانون است، حتماً بايستى به آن عمل بشود و به آن اهميت داده بشود. من اين را تأکيد مىکنم. در بخشهاى مختلف همينجور است. ممکن است يک چيزى را شما معتقد باشيد که روال قانونىاش درست طى نشده، يا متصدى اين کار قوهى مجريه نيست؛ وقتى که قانون مجلس - با همان ساز و کار قانون اساسى - به دولت ابلاغ شد، قوهى مجريه بايد آن را قانون بداند. حالا اگر چنانچه ضعف يا چيز ديگرى وجود دارد، عواملِ ديگرى وجود دارد که اگر قانون مشکلاتى دارد، بايستى آن را از بين ببرند؛ چه در خود مجلس، چه در شوراى نگهبان و از اين قبيل. به قانون اهميت بدهيد.
نظارت بر زيرمجموعه هم خيلى مهم است. من اصرار و تأکيد دارم که شما دوستان عزيز - که مسئولان بالا و مديران ارشد هستيد - مسألهى نظارت بر زيرمجموعهى خودتان را بسيار اهميت بدهيد. چشمهاى بينا و بصير و باز شماست که وقتى در دائرهى مسئوليتتان ميچرخد، ميتواند صحت کار و پيشرفت کار را تضمين کند. اگر چنانچه شما غفلت کرديد، ممکن است در همان بخشى که غفلت کردهايد نابسامانى انجام بگيرد. مجموعههاى انسانى مثل ماشين نيستند که انسان يک دکمهاى را بزند و اين ماشين به خودى خود شروع کند به کار کردن. مجموعههاى انسانى مجموعههايى از ارادهها، فکرها، نظرها، سليقهها و خواهشهاى نفسانى صحيح و غلط هستند. خب، اين چيزى را که شما تصميم گرفتيد، تدبير کرديد و بناست در مجموعهى شما انجام بگيرد، ممکن است يکجا با يک مانعى از همين خواهشها و فکرها و سليقهها و ارادههاى گوناگون برخورد بکند و متوقف بشود. مثل يک جريان آبى که به يک سنگى برخورد ميکند؛ يک جريان باريک، به يک ريگ هم برخورد کند برميگردد. خب، بايد اين مانع را برطرف کنيد. اين نميشود مگر با نظارت. نظارت، بسيار مهم است.
خود آقاى رئيسجمهور هم همين جور. البته نظارت رئيسجمهور نسبت به وزرا، با استقلال وزرا در کارشان نبايد تنافى پيدا کند. چون وزرا مسئوليت قانونى دارند و از مجلس رأى اعتماد گرفتهاند و بايد استقلال داشته باشند. ليکن اين نظارت حتى در مورد وزرا هم وجود دارد. استقلال عمل آنها محفوظ، اما نظارت رئيسجمهور هم با شدت تمام بايستى انجام بگيرد. يکى هم اين است.
يکى مسألهى پيگيرى مصوبات است؛ بخصوص مصوبات سفرها و وعدههايى که داده ميشود. شما به جايى مسافرت ميکنيد؛ مثلاً گفته ميشود دولت صد يا دويست مصوبه براى آنجا داشت؛ بايد به طور جد دنبال کنيد که اينها تحقق پيدا بکند. خب، ميدانيد که بنده در زمينهى آمارگيرى و آماردهى زيرمجموعهها به مسئولان بالا، تجربهى طولانىاى دارم - هم در دورهى رياست جمهورى، هم بعد از آن - زياد اتفاق افتاده که مىآيند و گزارش ميدهند که آقا! اين کار شد، اين کار شد، اين کار شد! وقتى انسان نزديک ميرود، مىبيند که گزارش دروغ نيست، اما درست هم نيست. يک نکتهاى در اين هست؛ به شما دروغ نگفتهاند، اما آنى که شما ميخواهيد، اتفاق نيفتاده و انجام نگرفته است! پس مواظبت کنيد که آن چيزى که شما ميخواهيد، انجام بگيرد. گزارشهاى مکتوبى که همراه با آمار و ارقام به ما ميدهند، ممکن است در آنها چنين اختلالى وجود داشته باشد. لذا بايد خيلى بادقت و احتياط و وسواس، اين مصوبات - بخصوص وعدههايى که به مردم داده ميشود - تعقيب بشود و پيگيرى بشود.
همان طور که عرض کردم، شما دولتى هستيد مردمى؛ يعنى مردم وقتى حرف شما و صداى شما را ميشنوند، کأنّه از جنس خودشان يک حرفى ميشنوند؛ چون از موضع بالا و متکبرانه با مردم حرف نميزنيد؛ خب، طبعاً توقعاتشان زياد ميشود. پس اين خوب است؛ اما توقعات را هم زياد ميکند. اگر چنانچه يک جائى بر خلاف اين توقعات رفتار شد، در ايمان و اعتقاد مردم اختلال به وجود مىآيد و اين جايز نيست؛ نبايد بگذاريد چنين اتفاقى بيفتد. آنچه که وعده ميدهيد انجام بگيرد. اگر نميشود، همان وعدهاى که دادهايد، صاف بيائيد به مردم بگوئيد نميشود.
در همان اوائل رياست جمهورى آقاى دکتر احمدىنژاد، به ايشان گفتم که اين مورد - يک مورد خاصى است که نميخواهم اسم بياورم و قبل از دولت ايشان تصميمگيرى شده بود - ممکن است برايتان مشکلات درست کند، بيائيد صاف و روشن به مردم و به همان مسئولين بگوئيد آقا، اين کار را ما نميتوانيم انجام بدهيم! از شما قبول ميکنند. البته ايشان مصلحت ندانستند و آن کار را نکردند؛ بنده هم الزامى و اجبارى نگفته بودم، پيشنهاد کردم. من عقيدهام اين است اگر چنانچه يک کارى را نميتوانيد انجام بدهيد - مثلاً به فلان استان رفتيد و فلان وعده را داديد؛ حالا مىبينيد مشکلات و تورم ايجاد ميکند يا ممکن است کارهاى ديگرى را لنگ کند - خيلى خب، صاف برويد بگوئيد: آقا! ما اين را تصميم گرفتيم، حالا متأسفانه نميشود انجام بدهيم. اين بهتر است از اينکه کار انجام نگيرد. اين هم يکى.
تعامل با دو قوهى ديگر هم يکى از اين توصيههاست. تعامل با مجلس و تعامل با قوهى قضائيه، کار لازمى است؛ اين را مطلقاً نبايد نديده گرفت. البته ممکن است در اين راه تلخيها و مشکلاتى وجود داشته باشد؛ ولى بايد تحمل کرد؛ بهتر است.
مسألهى بعدى، تعامل نظاممند با نخبگان و اهل نظر - حتى مخالفين - است؛ با اينها هم بايد تعامل کرد. نخبگان جامعه را نبايد فراموش کرد. من اعتقادم اين است که بر طبق فرمايش مولاى متقيان، آن جايى که بين خواست نخبگان و خواست مردم - عامهى مردم - تعارض وجود دارد، خواست عامهى مردم مقدم است؛ اين همانى است که در نامهى معروف حضرت و فرمان معروف حضرت به مالک اشتر، به اين معنا تصريح شده؛ اما هميشه از اين قبيل نيست. گاهى نخبگان نظرات اصلاحىاى دارند که بايستى از اينها استفاده کرد. يعنى همچنانى که گفته ميشود که «همه چيز را همگان دانند»، «همه کار را هم همگان توانند»؛ واقعش اين جورى است. از نظرات و از نيرو و از کار همهى نيروها استفاده بشود.
يک مسأله، مسألهى اطلاعرسانى است که من بارها گفتهام. البته خوشبختانه حالا مىبينم گاهى در آستانهى سفرها، اطلاعرسانيهاى خوبى انجام ميگيرد؛ ليکن در عين حال کم است. گزارش بايد واقعاً هنرمندانه باشد، نه به شکل گزارشهاى متعارف و عادى؛ البته اين گزارش امروز مستثنى است - به نظر من اين گزارش بايد عيناً پخش بشود - ليکن در بخشهاى مختلف، وزرا براى گزارش، برنامهسازى کنند. گزارش دادن کار آسانى نيست؛ کار بسيار مشکلى است که انسان بخواهد از عملکرد خود گزارشى بدهد که باور مردم و اذعان مردم را همراه داشته باشد. اين کار هنرمندانهاى است و بايستى انجام شود.
يک سفارش ديگر - که تأکيد کردهام، باز هم تأکيد ميکنم - مسألهى علم و فناورى است. که خب، خوشبختانه اين معاونت خوبى که تشکيل شد، خيلى کمک ميکند و باز هم همچنان به اين مسأله توجه شود؛ اين پايه است و جزو آن چيزهاى ريشهاى و جزو کارهاى اساسى در کشور است. اگر ما بتوانيم اين پايه را بالا ببريم، خيلى چيزها را ميشود بر اين پايه بنا کرد.
يکى هم توجه به مقولهى فرهنگ است که خيلى مهم است. البته خب، کارهايى شده؛ گزارشى هم که دادند، اشارهاى به اين معنا داشت؛ بنده هم در جريان بسيارى از کارها هستم؛ اما در عين حالا مقولهى فرهنگ، بسيار مقولهى مهمى است؛ همان طور که بارها گفتيم مثل هوايى است که انسان در آن تنفس ميکند. همه - بزرگ، کوچک، بالا، پائين، قشرهاى مختلف، مسئول، غيرمسئول - در فضا تنفس ميکنند. اين فضا را درست کنيد، تا همه سالم تنفس کنند.
به انتقادها هم توجه کنيد؛ البته بعد هم عرض خواهم کرد. انتقاد با تخريب فرق دارد. متأسفانه خيليها تخريب ميکنند، ولى اسمش را ميگذارند انتقاد. آن جايى که واقعاً انتقاد است و کسانى با نظر خيرخواهانه، نقاط مثبتِ کارى را توجه ميکنند و نقاط اشکالش را هم ذکر ميکنند، اينها را با سعهى صدر گوش بدهيد؛ نه اين که همه جا قبول کنيد - چون ممکن است آن منتقد اشتباه کرده باشد - اما گوش کنيد تا آن جائى که واقعاً درست است از شما فوت نشود. اينها چيزهايى است که قبلها عرض کردهايم؛ حالا هم تأکيد ميکنيم. به بعضيها توجه شده، بعضى را هم بايد بيشتر توجه بکنيد.
آنچه در مورد سال آخر اين دوره بايد به شما عرض بکنم، چند نکته است. يکى اينکه در اين سال آخر با روحيهى سال اول کار کنيد. البته احساس ميکنم همين جور است؛ اما در عين حال تأکيد ميکنم. فکر نکنيد که امسال، سال آخر دولت است؛ نه. مثل کسى که پنج سال ديگر بناست کار بکند، کار بکنيد؛ يعنى تصور کنيد که اين يک سال به اضافهى چهار سال ديگر در يد مديريت شماست. با اين ديد نگاه کنيد و کار کنيد و برنامهريزى کنيد و اقدام کنيد. اين يک.
دوم اين که اولويت را به کارهايى بدهيد که نيمهکاره مانده؛ شکوفايى اين است. ما گفتيم نوآورى و شکوفايى. نوآورى به معناى هى پروژهى جديد ايجاد کردن نيست. نوآورى يعنى نوآورى در فکر، در انديشه، راههاى نو را پيدا کردن و آنها را به عنوان برنامه و راهنماى کار در اختيار دولت - چه اين دولت، چه هر دولت ديگرى تا بيست سال آينده - قرار دادن؛ معناى نوآورى اين است که شيوههاى نو را پيدا کنيم. بخشى از شکوفايى هم اين است که کارهايى را که شما تا حالا کردهايد، بتواند طعم خودش را به کام مردم بنشاند. پس اولويت را به کارهايى بدهيد که نيمهکاره مانده؛ چه آنهايى که در دولت شما شروع شده، چه آنهايى که در دولتهاى قبلى شروع شده. مهم اين است که در همين دوره مردم طعم همهى خدمات شما را بچشند.
توصيهى سوم هم که همان مسألهى اطلاعرسانى است که عرض کرديم.
مطلب بسيار مهمى که باز ميخواهم عرض بکنم - در ادامه اين توصيهها - اين است که اين دههاى که ما در پيش رو داريم، دههى پيشرفت و عدالت است. اين دو شعار، شعار دههى آينده است: پيشرفت، عدالت. نه اينکه تا حالا پيشرفت نکردهايم، نه اينکه تا حالا بکلى به عدالت بىاعتنائى شده باشد؛ نه، ما ميخواهيم در اين دهه يک پيشرفت جهشىِ همهجانبه و يک عدالتگسترى وسيعِ همهجانبه اتفاق بيفتد. خوشبختانه زمينههايش هم فراهم است. در اين دهه، گفتمان مسئولان کشور بايستى پيشرفت و توسعه باشد؛ پيشرفت و عدالت باشد.
البته خب، بديهى است که بدون معنويت و بدون عقلانيت، عدالت تحقق پيدا نميکند؛ اين را قبلاً هم عرض کردهايم. اگر معنويت نشد، عدالت تبديل ميشود به ظاهرسازى و رياکارى؛ اگر عقلانيت نشد، عدالت اصلاً تحقق پيدا نميکند و آن چيزى که انسان تصور ميکند عدالت است، مىآيد و جاى عدالت واقعى را ميگيرد. بنابراين معنويت و عقلانيت در تحقق عدالت شرط است.
اما بدون عدالت، پيشرفت مفهومى ندارد و بدون پيشرفت هم عدالت مفهوم درستى پيدا نميکند؛ بايد هم پيشرفت باشد و هم عدالت. اگر بخواهيد الگو بشويد و اين کشور براى کشورهاى اسلامى الگو بشود، بايستى گفتمان حقيقى و هدف والايى که همه براى او کار ميکنند، اين باشد.
نقشهى راه، سند چشمانداز است. سند چشمانداز را هيچ نبايستى مورد غفلت قرار داد. اين حقيقتاً يک سند واقعى و يک نقشهى راهِ حقيقى است. بايد دستگاههاى نظارتى خودتان را محاسبه کنيد. حالا ديگران ممکن است نظارت بکنند، ممکن است نکنند؛ ممکن است نظارتشان درست باشد، ممکن است ناقص باشد؛ اما در درون خودِ مجموعهى قوهى مجريه - که نقشش در رسيدن به اهداف چشمانداز، بسيار حساس است - دستگاههاى نظارتى را فعال کنيد، بعد ساز و کارهاى نظارتى را بکار بيندازيد تا ببينيم برنامهها و سياستها چقدر جلو رفته؛ يعنى اينجور نباشد که سال دهم سند چشمانداز، نگاه کنيم و ببينيم پيشرفتى پيدا نکردهايم؛ نه، بايستى اينها را مرتباً رصد کنيد که معلوم شود چقدر پيش رفتهايم و چقدر به آن اهداف نزديک شدهايم و چقدر زمينهها فراهم شده است.
يک نکتهى ديگر مسئلهى سياستهاى اصل 44 است. خب، همه اعتراف دارند که سياستهاى اصل 44 اگر اجرائى بشود، يک تحول در پيشرفت کشور - در زمينههاى اقتصادى و به تبع او در زمينههاى ديگر - بوجود مىآيد. اين هم مسئلهى بسيار مهمى است. خب، حالا آمارهاى خوبى داده شد؛ کارهاى خوبى هم انجام گرفته. قبل از آن که اين قانون اخير هم تصويب بشود، دولت اقداماتى در اين زمينه انجام داده بود، ليکن حالا خوشبختانه قانون هم تصويب شده و در اختيار شماست؛ قوى و کاملاً جدى اين سياستها را دنبال کنيد.
اين مسئلهى طرح تحول هم که اخيراً دولت مطرح کرده، اين هم از همان کارهاى بزرگ و از همان کارهايى است که جرئتِ اقدام به آن کار، خودش باارزش است. خب، همه اين سرفصلها را قبول کردهاند و قبول دارند. همين مسئلهى هدفمند کردن يارانهها، واقعاً چيز خيلى مهمى است؛ در دولتهاى قبل هم مطرح بوده - بارها صحبت شده بود و گفته شده بود - منتها پيشرفت نميکرد. يا مشکلاتى که در قضيهى بانکها و ماليات و بيمه و گمرک و ساير چيزهايى که در بخشهاى مختلف اين طرح تحول وجود دارد، کارهاى بسيار بزرگ و مهمى است؛ حتماً هم بايد انجام بگيرد. من توصيه ميکنم در اين کار حزم به خرج بدهيد؛ يعنى مطلقاً نگذاريد در اين قضيهى بزرگ، شتابزدگى به وجود بيايد. اين کار، کار مهم و کار بزرگى است؛ اگر انشاءاللَّه بتوانيد اين را خوب انجام بدهيد، يک قدم بلند براى پيشرفت کشور برداشتهايد؛ البته اگر خوب انجام نگيرد، آن وقت خطرها و ضررهايى هم دارد. يعنى مراقبت بکنيد که هيچ عجله و شتابزدگى نباشد. توقف و ترسيدن از ورود در اين ميدان را به هيچ وجه توصيه نميکنم؛ اما نگاه کردنِ جلوى پا، نگاه کردن به چشماندازهاى دوردست و تبعاتى که ممکن است به وجود بيايد و راه جلوگيرى از آن تبعات را توصيه ميکنم.
فرض کنيد ممکن است يک بخشى از اين طرح تحول، مثلاً تورمزا باشد. خب، فکر کنيد براى مقابلهى با اين تورم چه کار بايد بکنيد. چه اقدامى بايد انجام بدهيد که اين يا پيش نيايد و تورم ايجاد نشود؛ يا اگر ايجاد ميشود، کمتر ايجاد بشود تا اين کار اقتصادى و اين جراحىِ بزرگ، به خوبى و به سلامت انجام بگيرد. خب، در کشور ما واقعاً مسئلهى تورم، مسئلهاى است. يعنى شما اين همه خدمت کردهايد و اين همه زحمت کشيدهايد که بايستى در وضع زندگى مردم اثرات خودش را بگذارد. الان هم تورم هست - البته همين طور که اشاره کردند، تورم جهانى هم هست - منتها بخشى از آن مربوط به تورم جهانى است، بخشى از آن مسلّم مربوط به خشکسالى است، بخشى از آن مربوط به سرماى سخت زمستان گذشته است، اما بخشى از آن هم احتمالاً چيزهاى قابل اجتنابى است. پس بايستى عوامل قابل اجتناب را شناسايى و از آنها اجتناب کنيد.
يک مسئله هم - که مسئلهى آخر باشد که عرض ميکنيم - مسئلهى انتقاد و تخريب است. مرز انتقاد و تخريب چيست؟ تخريب بکنند و اسمش را بگذارند انتقاد؛ يا از ما انتقاد بشود و ما تلقىِ تخريب از آن داشته باشيم. خب، بايد مشخص بشود تخريب کدام است و انتقاد کدام است. معناى انتقاد آن ارزشيابىِ منصفانهاى است که يک آدم کارشناس ميکند؛ نقادى همين است ديگر. وقتى شما طلا را ميبريد پيش يک زرگر که نقادى کند، او ميگويد که آقا! اين عيارش بيست است؛ يعنى عيار بيست را قبول ميکند؛ حالا از بيست و چهار عيار - که طلاى خالص است - چهار عيار کم است. اين شد نقادى. البته زرگر هم هست و وسيلهى نقادى را هم دارد. اما اگر چنانچه طلا را برديد مثلاً پيش يک آهنگر و او يک نگاهى کرد و آن را انداخت و گفت: آقا! اينکه چيزى نيست! اين اسمش نقادى نيست. اولاً اصل طلا بودن اين، انکار شده. خب، بالاخره مرد حسابى! حالا عيار بيست و چهار ندارد، عيار بيست که دارد؛ اين را قبول کن! ثانياً: شما که اهل اين کار و آشناى اين کار نيستى!
آدم متأسفانه مىبيند چيزهايى که به نام انتقاد از دولت و نقادى دولت، امروز گفته ميشود، شکل همين تخريب را دارد: يعنى انکار امتيازات، قبول نکردن برجستگيها و کارهاى خوب، و درشت کردن و برجسته کردن ضعفها. خب بله، ضعف هست. هر دولتى بالاخره ضعف دارد؛ انسانها ضعف دارند ديگر؛ ضعفها را بگويند، قوّتها را بگويند. جمعبندىِ کار يک دولت، آن وقتى است که ضعفها و قوّتها را منصفانه پهلوى همديگر قرار بدهند؛ آن وقت ميشود جمعبندى کرد. نه اينکه بيايند يکسره بنا کنند به بدگويى کردن و انکار کردن همهى خصوصيات. بنده سهتا نقطهى اصلى را - حالا بيش از اين نقاط وجود دارد - در اول عرايضم گفتم. خب اين سه چيز را بگويند - آنچه که در زمينهى روحيهى دولت و گفتمان اساسىِ دولت هست، آنچه در زمينهى نوع عملکرد دولت هست، آنى که در زمينهى خلقيات دولتىِ مجموعهى دستاندرکار هست - بعد بگويند بله، آنجا هم فلان کار ضعف دارد؛ اين اشکالى ندارد. اين را با گوش جان بايستى شنيد و پذيرفت. اما اينها نبايد با بىملاحظهگى، نديده گرفتن و بىاعتنايى کردن و حتّى بعضى از نقاط قوّت را به عنوان نقطهى ضعف معرفى کردن، همراه باشد.
ما امروز در مقابلهى با استکبار، در سياست خارجى زبانمان زبانِ طلبکارى، عزت، اقتدار معنوى و اقتدار ملى است؛ آن وقت بعضى بيايند همين را به عنوان نقطهى ضعف وانمود کنند که نه آقا! شما کارى کردهايد که فلان دولتها از شما خوششان نيايد. خب، معلوم است که خوششان نمىآيد. فلان دولتها آن وقتى خوششان مىآيد که انسان تملق آنها را بگويد و حرفهاى آنها را به عنوان حرفهاى برتر ذکر بکند؛ خودش را کوچک کند و از حرفهاى خودش و حرفهاى انقلاب عقبنشينى کند؛ آن وقت آنها خيلى خوششان مىآيد! انتقاد خوب است، تخريب بد است؛ انتقاد خدمت است، تخريب خيانت است؛ نه خيانت به دولت، بلکه خيانت به نظام و خيانت به کشور است. نبايد تخريب بکنند، انتقاد بکنند.
البته شما در شنيدن انتقادها سعهى صدر داشته باشيد. يعنى واقعاً اگر انتقادى منصفانه است، با روى باز بپذيريد. حتّى من ميخواهم به شما توصيه کنم که تخريبها را هم تحمل کنيد. بالاخره سال آخر، عليه غالب دولتها اين چيزها هست؛ البته عليه اين دولت بيشتر هست. دو جريان الان عليه اين دولت وجود دارد: يک جريان، جريان داخلى است؛ يک جريان هم جريان خارجى است که او مهمتر است. الان شما اگر رسانههاى دنيا و حرفهاى محافل خبرى دنيا و محافل سياسى دنيا را نگاه کنيد، مىبينيد همهشان - واقعاً مثل جنگ احزاب - دست به دست هم دادهاند و دارند فشار مىآورند که اين دولت را بکوبند. هدف واقعيشان هم اين دولت - يعنى آقاى احمدىنژاد و شماها - نيست؛ البته آماج اين دعواها شمائيد؛ اما هدف واقعى، انقلاب است؛ هدف واقعى، نظام است. شماها هم چون حرف نظام را ميزنيد، طبعاً آماج اين تهاجمها قرار ميگيريد؛ اين خطى است که الان در بيرون وجود دارد. همه جورش را هم ما مىبينيم. حالا بعضى از انواع اين تهاجمات را عامهى مردم مىبينند، بعضيها را خيلى از خواص هم نمىبينند؛ اما ما مىبينيم. ما از خبرهايى که به ما ميرسد و از نوع تحرک و تعاملى که وجود دارد و از حرفهايى که زده ميشود، ميفهميم که چطور مجموعهى دولت آماج حملات است. علتش هم همين است که گفتمان اين دولت، گفتمان انقلاب است و در جهت انقلاب حرکت ميکند. اين خط خارجى است.
انگيزههاى خط تخريب داخلى هم يک طيف وسيعى است و نميشود انسان همه را به يک چوب براند: بعضيها واقعاً خبرى ندارند - يعنى مغرض نيستند؛ اطلاعاتشان کم است و بر اثر بىاطلاعى چيزى ميگويند - بعضيها غرضهاى شخصى و غرضهاى سطحى دارند؛ بعضيها غرضهاشان غرضهاى عمقى است؛ يعنى با نظام مسئله دارند، کينهى امام در دلشان است و حرفهاى امام را يا از اول قبول نداشتند يا حالا قبول ندارند - آنهايى که از آن حرفها رو برگرداندند و پشيمانشدهها و برگشتهها - اينها يک طيف وسيعى از انگيزههاست، ليکن بالاخره محصول و جمعبندىاش همين تهاجمها و پنجهزدنها و لجن پراکنىهاست که وجود دارد.
يک توصيهى ديگر اين است که بهانه هم دست ديگران ندهيد. من مىبينم متأسفانه گاهى بهانههايى هم از طرف خودِ شما داده ميشود که اين را هم بايستى توجه کنيد که بهانه هم دست ديگران ندهيد؛ مراقبت کنيد؛ حزم کنيد. و گفت: «اتّقوا من مواضع التّهم». گفتند يک شيخى در يک مدرسهى دينى به طلبهاى گفت که گفتهاند فلان طلبه، فلان مراودهى غلط را دارد. طلبه هم گفت: اتّقوا من مواضع التّهم، آشيخ تو هم! خلاصه اينکه مواظب باشيد، مراقبت کنيد؛ «اتّقوا من مواضع التّهم»؛ براى خودتان و براى دولت مسئله درست نکنيدو براى جنجالآفرينىها - که کسانى دنبالش هستند - بهانه ندهيد.
اميدواريم انشاءاللَّه خداوند متعال از ما و از شما راضى باشد و به ما کمک کند و انشاءاللَّه قلب مقدس ولىعصر از ما خشنود باشد؛ خدمتگزار اين نظام باشيم؛ خدمتگزار دين باشيم؛ خدمتگزار مردم باشيم و پيش خداى متعال روسفيد باشيم. اين چند صباح عمر به سرعت ميگذرد؛ يادتان هست جلسهى اولى که با شما نشستيم، به اين مضمون عرض کرديم که اين جلسهى اول ما با دولت است، اما به سرعت به جلسهى آخر ميرسيم؛ و مىبينيد چطور عمر سريع ميگذرد و به سرعت انسان زمان را ميگذراند و اين طومار عمر، درنورديده ميشود؛ خدا کند آن وقتى که اين طومار باز ميشود، در پيشگاه خداى متعال و پيشگاه اوليائش و پيشگاه همهى مردم عالم در قيامت، شرمنده نباشيم؛ انشاءاللَّه.
والسّلام عليکم و رحمةاللَّه و برکاته"
ارسال شده توسط Ali Alamuti علی الموتی در دوشنبه, شهریور ۰۴, ۱۳۸۷
۱۳۸۷ مرداد ۲۰, یکشنبه
براي خدمتگذاري نيازي به كاغذپارهها نيست
احمدينژاد در مراسم معارفه كردان: براي خدمتگذاري نيازي به كاغذپارهها نيست خبرگزاري فارس: رئيس جمهور درخصوص ايجاد تشكيك درباره مدرك سرپرست وزرات كشور گفت تهمتهاي زيادي در اين باره مطرح شد، اما براي خدمتگذاري نيازي به كاغذپارهها نيست. | ● گزارش تصويري مرتبط |
به گزارش خبرنگار سياسي خبرگزاري فارس، محمود احمدينژاد رئيس جمهور در مراسم توديع سرپرست و معارفه علي كردان وزير كشور، اين وزارتخانه را از اهم وزارتخانهها دانست و گفت: وزارت كشور مسئول پيشبرد سياستهاي داخلي دولت است؛ اهميت وزارت كشور نه به خاطر تعداد كارمندان زياد آن بلكه حساسيت و گستره كار آن است و ميتوان گفت كه اين وزارتخانه مؤثرترين سازمان اجرايي كشور است.
احمدي نژاد افزود: اگر موتور وزارت كشور كه متشكل از دهياريها، بخشداريها، فرمانداريها و استانداريها گرفته تا اين ساختمان مرتفع، منظم و دقيق كار كند، همه اجزاي كشور به طور منظم و با دور بالا كار خواهد كرد.
رئيس جمهور با اشاره به خصوصيت كاركرد اين دوره دولت گفت: مسئوليت وزارت كشور در اين دوره سنگينتر است، چرا كه تحرك بسيار زيادي در حكومت اعم از دولت و مجلس را شاهد هستيم.
وي افزود: ما شاهد يكي از پرتحركترين مجالس در هفتمين دوره مجلس و همچنين در اين دوره از مجلس هستيم و به همين سبب وزارت كشور كار سنگيني را به عهده دارد.
احمدي نژاد علت دوم سنگين بودن كار وزارت كشور را نظم جديدي كه در حيطه مسئوليتها و مديريتهاي كشور اتفاق افتاده برشمرد و افزود: دولت نهم با تمركززدايي سعي بر ايجاد نظم جديدي در بخشهاي مديريتي كشور دارد و اين ظرفيتسازي مسئوليتهاي جديد كار وزارت كشور را سنگينتر ميكند.
رئيس جمهور افزود: دشمنيها از گذشته وجود داشته و امروز بيشتر شده و اين نيز يكي از مشكلات پيشروي وزارت كشور است.
احمدينژاد به امنيت مرزها به عنوان يكي از كارهاي وزارت كشور ياد كرد و افزود: پيگيري سرمايهگذاري، توليد ثروت، ايجاد اشتغال، ساخت، توزيع و توسعه مسكن از ضروريترين كارهاي وزارت كشور است.
وي به نظارت وزارت كشور بر جلوگيري از عدم تجاوز به منابع طبيعي اشاره كرد و گفت: هيچ جاي كشور خالي از وزارت كشور نيست، قريب به 30 سال ماموريت سنگين اداري كشور امروز نشان ميدهد كه اين سازوكار بايد تغيير كند تا ظرفيتهاي كشور براي شكلگيري آرمانها و ارزشهاي انقلاب فراهم شود.
رئيس جمهور با اشاره به توزيع اختيارات و مسئوليتها اظهار داشت: يكي ديگر از وظايف مهم وزارت كشور اين است كه با يك برنامه سازماني، روالي كه از گذشتههاي دور در تقسيمات اداري وجود داشته، تغيير دهد.
احمدي نژاد ادامه داد: مثلا بخشداري بوجود ميآيد، بعد شاهد آن هستيم كه بايد 15 تا 20 اداره در آنجا فراهم شود و تازه ميبينيم كه يك عده بايد بروند همان ادارات را اداره كند.
رئيس جمهور افزود: آيا اين سازماندهي براي پيشبرد اهداف كافي است و درست تنظيم شده يا ميتوان با آن فرمانداري و بخشداري آنجا را اداره كرد. بعضيها ميگويند اين نشدني است، ولي من ميگويم شدني است.
احمدي نژاد گفت: بعضي وقتها در پيگيري كارهاي عمراني تو در تو ميبينيم كه تعداد آدمها و هزينه زياد است، اما كيفيت پائين است كه اينها بايد اصلاح شود.
احمدي نژاد با اشاره به اينكه ظرفيت وزارت كشور خيلي بالا است، گفت: بايد خيلي از كارها را در همان مناطق استاني و شهري انجام داد. اينكه در معاونت برنامهريزي بشينيم و بخواهيم ساختار كشور را تعريف كنيم كار درست نميشود. اگر در هرجا يك بخشدار يا فرماندار يا استاندار فهيم برسر كار باشد همه كارها درست ميشود.
رئيس جمهور به مسئوليت وزارت كشور براي تامين آرامش و امنيت جامعه اشاره كرد و افزود: بايد براي خدمت به مردم زمينهسازي شود و اين هنر دستاندركاران وزارت كشور است.
احمدي نژاد در ادامه سخنان خود از سيد مهدي هاشمي سرپرست وزارت كشور و همچنين پورمحمدي وزير سابق كشور به خاطر زحمات فراوان در اين وزارتخانه تشكر كرد و گفت: آقاي پور محمدي در اين وزارتخانه خيلي زحمت كشيد و اكنون نيز در سمت مهمي به نظام خدمت ميكند و آقاي هاشمي كه از جانبازان سرافراز انقلاب اسلامي است چه در دوران دفاع مقدس و چه در دوران بعد از دفاع مقدس در شهرداري تهران تلاشهاي خالصانهاي داشته است.
احمدي نژاد در مورد هاشمي گفت: البته هميشه پشت سر افرادي كه كار ميكنند حرفهاي بسياري است و يادم هست كه يكبار به بنده گفتند كه فوق ليسانس آقاي هاشمي قلابي است كه براي من نيز جالب بود كه وقتي با ايشان آشنا شدم تنها چيزي كه برايمان مهم نبود همين كاغذ پارهها بود.
رئيس جمهور تاكيد كرد: براي خدمتگذاري نيازي به كاغذپارهها نيست. اگرچه اين مطلب يك تهمت بود، اما آقاي هاشمي همواره داراي سوابق درخشاني است و فعال كردن پايگاه اطلاعاتي و كارهاي عمراني يكي از كارهاي مفيدي بود كه ايشان در دوران سرپرستي خود انجام داد.
احمدي نژاد از كاركنان وزارت كشور تشكر كرد و گفت: در سفرهاي استاني زحمات بسياري بر دوش همكاران وزارت كشور است بنابراين شرمنده همه كساني هستيم كه در اين دوران به واسطه كارهاي دولت اذيت شدهاند، اما اگر بخواهيم قلهها را فتح كنيم بايد همينطور كار كنيم.
رئيس جمهور افزود: شقيترين افراد و دشمنان ايران 150 سال جلوي رشد ملت ما را گرفتند و امروز ما بايد موانع را برداريم و اين نيازمند كار است.
وي همچنين خاطر نشان كرد: آقاي كردان از نيروهايي است كه 30 سال در خدمت انقلاب بوده و در عرصههاي مختلف مسئوليت زيادي داشته و در سينه به سينه شدن با بدخواهان اين ملت كارنامه ارزشمندي از خود نشان داده است.
احمدينژاد گفت: البته كردان آنقدر كه ظاهرش نشان ميدهد بداخلاق نيست و كساني كه با او كار كردهاند اين را گواهي ميدهند.
رئيس جمهور خطاب به حاضران گفت: بايد قدر زندگي كردن در اين دوران انقلاب و حضور در عرصههاي خدمتگزاري را بدانيم كه رفتگري در جمهوري اسلامي ايران به رياست در امپراتوريهاي بزرگ شرف دارد و قابل قياس نيست؛ چرا كه يك تكه از نور را نميتوان با ظلمت قياس كرد.
احمدينژاد گفت: جنس كار در ايران جنس نور، عزت و پيروزي است ولو اينكه انسان قطعه قطعه شود. در نگاه الهي، معيار پيروزي و شكست نيست و هر عمل ما يك معيار ملكوتي دارد و به همين خاطر است كه عين وجود عمل عين پيروزي است و شكست در او جايي ندارد.
احمدي نژاد رمز موفقيت را همياري، همبستگي و همدلي همه دستاندركاران امور برشمرد و گفت: ما ملتي70 ميليوني هستيم كه بدون همدلي كاري در اين كشور اتفاق نميافتد و از وظايف مهم و اصلي وزارت كشور ايجاد همبستگي است.
رئيس جمهور ادامه داد: از نگاه دولت و نظام همه ملت عزيزند و حفظ كرامت و حقوق و تامين فرصت براي شكوفايي از وظايف و مسئوليتهاي ما است و محور صيانت از اين حقوق وزارت كشور است.
احمدي نژاد به كردان توصيه كرد همانطور كه در طول زندگي به طور خستگيناپذير پاي كار بوده است با انرژي بيشتر كارها را دنبال كند.
رئيس جمهور گفت: بايد در همه جاي كشور حضور وزير كشور لمس شود، اگر در جايي از كشور آسيبي وجود دارد بسرعت بايد رفع شود و با گره به گرهاي بزرگتر تبديل نشود و از ظرفيتهاي عظيم كشور حداكثر استفاده برده شود.
احمدي نژاد تصريح كرد: وزارت كشور مامور است در فضاي عمومي، كشور را همواره با نشاط نگاه دارد و اين نيازمند طراحي و مديريت است.
احمدي نژاد گفت: همه مسئولان در دولت هم از وزير كشور پشتيباني ميكنند تا شاهد ارتقاي نقشآفريني وزارت كشور باشيم.
ارسال شده توسط Ali Alamuti علی الموتی در یکشنبه, مرداد ۲۰, ۱۳۸۷
۱۳۸۷ مرداد ۱۷, پنجشنبه
دشمنان ايران حتي تحمل كشته شدن چند هزار نيرو را ندارند
سرلشكر صفوي: دشمنان ايران حتي تحمل كشته شدن چند هزار نيرو را ندارند خبرگزاري فارس: مشاور عالي فرمانده معظم كل قوا گفت: ظرفيت استقامت ملت ايران بيانتهاست اما آيا دشمنان ما ظرفيت كشته شدن چهار تا پنج هزار نيرو را دارند؟ |
به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از روابط عمومي كل سپاه، سردار سرلشكر رحيم صفوي دستيار و مشاور عالي فرمانده معظم كل قوا در امور مرتبط با نيروهاي يكشنبه شب در دومين كنگره لالههاي زهرايي، تجليل از شخصيت سرلشگر شهيد بابايي با عنوان علمدار آسمان كه در سالن اجتماعات دانشگاه بينالمللي امام خميني(ره) برگزار شد، اظهار داشت: برگزاري چنين كنگرههايي بسيار لازم است چراكه در اين كنگرهها ميتوانيم به شناخت از شهدا دست يابيم.
صفوي افزود: ما بايد شهدا را به نسل دوم و سوم انقلاب به عنوان انسانهاي الگو و نمونه كه در مكتب اسلام و امام ساخته شدهاند، معرفي كنيم زيرا جوانان ما نياز به الگوسازي دارند و شهدا بهترين الگو براي جوانان امروز و فردا هستند.
مشاور عالي فرمانده معظم كل قوا در نيروهاي مسلح اضافه كرد: با برگزاري اين كنگرهها به سمت قلههاي عزت، كرامت و شجاعت شهيدان حركت ميكنيم و اگر به شهيدان عشق ميورزيم بايد به راه، هدف و آرمانهاي آنها نيز عشق ورزيم و در جهت آرمانهاي آنها حركت كنيم.
وي تصريح كرد: ملتهاي انقلابي كه ميخواهند استقلال خود را حفظ كنند، احتياج به روحيه جهادي و حماسي دارند و اگر روحيه حماسي، استقامت، شهادت طلبي و آمادگي در مقابل دشمنان ستمگر در ملت و جوانان ما زنده باشد دشمن به اين ملت، كشور و انقلاب چشم نمياندازد.
سرلشكر صفوي ادامه داد: اگر ملتي روحيه جهادي، شهادت طلبي، دفاع و آمادگي خود را حفظ كند دشمن ميداند در صورت هجوم به اين ملت و كشور موفق نخواهد شد.
دستيار فرمانده معظم كل قوا در نيروهاي مسلح تأكيد كرد: ظرفيت استقامت ملت ايران بيانتهاست و اين ملت در هشت سال دفاع مقدس نشان داد تحمل دادن 200 هزار شهيد و 300 هزار جانباز را دارد اما آيا دشمنان ما ظرفيت كشته شدن چهار تا پنج هزار نيرو را دارند؟
فرمانده سابق سپاه پاسداران خاطرنشان كرد: زنده نگاه داشتن روحيه حماسي، جهادي و استقامت در مقابل ظالمين و دفاع همه جانبه در يك ملت به عنوان يك قدرت بازدارنده و پيشگيرنده ميتواند براي دشمنان و همچنين آزادي، استقلال و پيشرفت اين ملت كارساز باشد.
وي با بيان اينكه برگزاري اينگونه كنگرهها ميتواند روحيه جهادي را در جوانان زنده نگاه دارد، به ويژگيهاي شهيد بابايي اشاره كرد و افزود: من با شهيد بابايي در ماههاي نخست پيروزي انقلاب، زماني كه ايشان در پايگاه هشتم شكاري اصفهان مشغول خدمت بود آشنا شدم و اين آشنايي در طول هشت سال دفاع مقدس تبديل به عشق، محبت و برادري شد.
صفوي گفت: شهيد بابايي انسان شاخص، درجه اول و بزرگ مردي بود كه نام او براي هميشه در تاريخ دفاع مقدس ايران جاودان ميماند و رزمندگان ارتش و سپاه هيچگاه نام و خاطره اين شهيد را از ذهنها و دلهايشان فراموش نميكنند.
مشاور عالي فرمانده معظم كل قوا در نيروهاي مسلح اضافه كرد: عباس بابايي راد مردي بود كه صفاي باطن داشت و ديدن او انسان را به ياد خدا ميانداخت و اشكهاي او در مراسم تعزيه خواني نشان از عشق عميق او به امام حسين (ع) بود. او مجاهدي وارسته و خودساخته در مكتب عشق به خدا، حضرت امام حسين(ع) و حضرت مهدي (عج) بود.
وي ادامه داد: زندگي كوتاه شهيد بابايي توأم با ازخودگذشتگي و كرامت بود و او يك معلم دانشگاه جنگ و مصداق اخلاص و صداقت بود.
صفوي يادآور شد: شهيد بابايي مديري مدبر، هوشمند و داراي استعداد و نبوغ بي نظيري بود كه در عمر كوتاهش بيش از دو هزار و پانصد ساعت پرواز داشت و با آنكه معاون عمليات نيروي هوايي بود ولي خود در پشت هواپيما نشسته و به دل دشمن هجوم ميبرد.
وي تأكيد كرد: نقش شهيد بابايي در پيچيدهترين و سختترين عملياتها بينظير بود و يك الگوي انسان ساخته در مكتب اسلام بود كه جان خود را فداي استقلال و امنيت تماميت ارضي ميهنمان ايران كرد.
فرمانده سابق كل سپاه خاطرنشان كرد: ما بايد قدردان خانواده به ويژه همسر شهيد بابايي باشيم كه اينگونه همسران شهدا شريك ثواب جهاد همسرانشان هستند.
همچنين در اين مراسم از مادر سرلشكر شهيد عباس بابايي تقدير به عمل آمد.
ارسال شده توسط Ali Alamuti علی الموتی در پنجشنبه, مرداد ۱۷, ۱۳۸۷
۱۳۸۷ مرداد ۱۵, سهشنبه
شریعتمداری: احمدی نژاد دروغ گفته تا وزیرش رای اعتماد بگیرد
براي نگارنده قلم زدن درباره آنچه امروز مي خواهم بنويسم سخت است و صد البته، ناگوار و تلخ. اما ماجراي ديروز مجلس شوراي اسلامي و نقل قول مخدوشي كه از تريبون خانه ملت پخش شد، كمترين ترديدي در ضرورت اين نوشته باقي نمي گذارد، چرا كه، وارونگي اين نقل قول، آگاهانه يا ناخودآگاه - و انشاءالله ناخودآگاه - درباره نظر كسي بود كه نه فقط مقتداي همه مردم ايران بلكه مراد همه ملت هاي مسلمان و نقطه اميد تمامي آزادگان و محرومان جهان است. بنابراين، انصاف آن است- و تكليف هم - كه واقعيت ماجرا بازگو شود تا «بر دامن كبرياش ننشيند گرد»، اگرچه نمي نشيند.
ديروز در جلسه علني مجلس شوراي اسلامي و در جريان رأي اعتماد به سه وزير پيشنهادي رئيس جمهور، نمايندگان موافق و مخالف، مطابق معمول و با استفاده از اختيارات قانوني خويش به اظهارنظر درباره وزيران پيشنهادي پرداختند. در اين ميان اظهارنظر مخالفان درباره يكي از نامزدها داغ تر از بقيه و با ارائه دلايلي مبني بر عدم صلاحيت ايشان، نظير مدرك دكتراي تقلبي يا جعلي! همراه بود كه نگارنده درباره صحت و سقم اين ادعا و برخي از ادعاهاي ديگر نظري ندارد، يعني چيزي نمي داند و موضوع بحث اين نوشته هم نيست.
ديروز، برادر عزيزم جناب آقاي دكتر احمدي نژاد، رئيس جمهور محترم كه براي ايشان احترام فراواني قائل هستم در حالي كه براي دفاع از وزراي پيشنهادي خود پشت تريبون رفته بود، سخني از قول رهبرمعظم انقلاب درباره وزيران پيشنهادي نقل كرد كه نگارنده با اطلاع دقيقي كه از اصل ماجرا دارم، مي دانم و كمترين ترديدي ندارم كه متأسفانه اين نقل قول، مخدوش و غيرواقعي بوده است و با نظر ارائه شده از سوي رهبرمعظم انقلاب، تفاوتي نزديك به تناقض دارد و با عرض پوزش از آقاي احمدي نژاد بايد گفت در سخنان ديروز ايشان، نظر واقعي آقا تحريف شده بود، به گونه اي كه انگار رهبرمعظم انقلاب نه فقط با وزراي پيشنهادي آقاي احمدي نژاد موافقت كامل داشته اند، بلكه نمايندگان مجلس را براي دادن رأي بالا به آنها تشويق و ترغيب هم كرده اند! بديهي است كه با اين نقل قول مخدوش قاطبه نمايندگان محترم مجلس كه خود را مطيع و مريد رهبرمعظم انقلاب مي دانند، چنانچه نگاه و نظر منفي داشته اند، آن را وانهاده و رأي مثبت مي دهند، مگر دو دسته. اول آنها كه از واقعيت نظر آقا باخبر بوده اند و دوم، نمايندگاني كه با بينش و منش رهبرمعظم انقلاب آشنا بوده و به طور طبيعي - و البته هوشمندانه- نظر نقل شده را مخدوش و غيرواقعي ارزيابي كرده اند.
آقاي احمدي نژاد در جلسه ديروز مجلس و به هنگام دفاع از وزراي پيشنهادي با اشاره به اين كه گفته مي شود احمدي نژاد اصرار بر اين سه گزينه داشته است و مقام معظم رهبري به علت اين اصرار با اين گزينه موافقت كرده اند، گفت؛ «مگر رابطه ما با مقام معظم رهبري اينگونه است؟ من خدمت آقا گفتم كه مي خواهم اين سه نفر را معرفي كنم، ايشان فرمودند چقدر شناخت داريد، ويژگي ها و سوابق را براي ايشان گفتم. ايشان نيز موافقت كردند و فرمودند برويد براي رأي آوري آنها تلاش كنيد»!
متأسفانه و با عرض پوزش بايد گفت اين نقل قول با واقعيت انطباق ندارد. نگارنده از نظر آقا درباره دو تن از وزراي معرفي شده اطلاعي ندارد ولي نظر ايشان درباره يكي از سه وزير پيشنهادي با آنچه آقاي احمدي نژاد- احتمالا از روي فراموشي يا بي دقتي- نقل كرده اند متفاوت است. مطابق اطلاع دقيق و موثق نگارنده، آقا درباره يكي از سه وزير پيشنهادي نظر موافق نداده اند، بلكه فقط فرموده اند«مخالفتي ندارم». توضيح آن كه معمولا حضرت آقا در اينگونه موارد، سه نوع نظر مي دهند. «موافقت»، «مخالفت» و يا «مخالفتي ندارم». و بديهي است كه اين سه نوع نظر كاملا با يكديگر متفاوت بوده و هر يك مفهوم خاص و جداگانه اي دارند. بنابراين نقل قول آقاي احمدي نژاد كه «آقا موافقت كردند و فرمودند برويد براي رأي آوري آنها تلاش كنيد»! كاملا غيرواقعي و مخدوش است. چرا كه مفهوم «مخالفتي ندارم» با مفهوم «موافقم» تفاوت فراوان و تعيين كننده اي دارد چه رسد به اين كه فرموده باشند «برويد براي رأي آوري آنها تلاش كنيد»! بنابراين جاي اين گلايه جدي از آقاي احمدي نژاد هست كه چرا نظر آقا را به طور مخدوش و متاسفانه تحريف شده، نقل كرده اند؟! البته بعيد نيست كه آقا درباره دو وزير ديگر نظر مساعدي داشته اند - و نگارنده نمي داند- اما درباره يكي از آنان كه احتمالا نقل قول مخدوش رئيس جمهور نيز براي رأي آوري او بوده است، نظر آقا همان است كه گفته شد. اين نكته نيز گفتني است كه اگر نظر آقا همانگونه كه بود - يعني مخالفتي ندارم- نقل مي شد به يقين بسياري از نمايندگان با شنيدن اين نظر كه مفهومي كاملا متفاوت با نقل آقاي احمدي نژاد دارد، از رأي دادن به وزير مورد اشاره خودداري مي ورزيدند!
نگارنده به وزير مورد اشاره ارادت دارد و بر اين باور است كه نظر آقا مبني بر اين كه «مخالفتي ندارم» اگرچه با «موافقم» تفاوت فراواني دارد به معناي نفي صلاحيت ايشان نيست، مثلا؛ كسي كه پزشك نيست نمي تواند مسئوليت يك بخش درماني در يك بيمارستان را بر عهده داشته باشد ولي بعيد نيست كه براي پست هاي ديگري، حتي مهمتر و تعيين كننده تر مناسب و لايق باشد، كه معمولا هست. ولي سخن در اين نوشته درباره صلاحيت ها و شايستگي هاي برادر مورد اشاره نيست، بلكه انتظاري منطقي از رياست محترم جمهوري در ميان است كه سنجيده و صحيح نقل قول كنند، آن هم از مراد همه مسلمانان يعني رهبر معظم انقلاب.
و اما، گلايه ديگر از جناب آقاي احمدي نژاد كه كم اهميت تر از گلايه اول نيست، آن كه، چرا ايشان براي رسيدن به يك خواسته سياسي آنهم خواسته اي كه اين سوي و آن سوي آن تفاوت چنداني ندارد، از رهبر معظم انقلاب هزينه كرده اند؟ صرف نظر از اين كه نظر ايشان را هم مخدوش و غيرواقعي نقل كرده اند! چه كسي تاكنون ديده يا شنيده است كه حضرت آقا در اموري از اين دست دخالت كنند؟! مگر درباره وزراي كابينه آقاي هاشمي يا آقاي خاتمي رهبر معظم انقلاب نظر داده بودند و يا مگر وزراي كابينه آقاي احمدي نژاد با نظر آقا انتخاب شده اند؟! نهايت اين كه رؤساي محترم جمهور از ايشان نظري خواسته اند و پاسخ آن بزرگوار نيز يكي از سه «گزينه» پيش گفته بوده است.
اگر اظهارنظر ديروز برخي از نمايندگان درباره مثلاً مدرك تحصيلي جعلي يا قلابي فلان وزير معرفي شده صحت داشته باشد- كه انشاءالله ندارد- آيا شايسته است از رهبر معظم انقلاب و قانونگراترين شخصيت نظام براي توجيه آن هزينه شود؟!
بديهي است كه به عقيده نگارنده، دوران رياست جمهوري آقاي دكتر احمدي نژاد بعد از دوران رياست جمهوري آقا، مطلوب ترين بوده و هست و نگارنده بي ترديد براي دور دوم به عنوان يك شهروند معمولي به ايشان رأي خواهم داد و در ميان كساني كه احتمال كانديداتوري آنها مي رود كسي را شايسته تر از ايشان نمي شناسم، ولي ايشان كه بارها ارادت و پيروي خود از رهبري و حضرت امام(ره) را نشان داده اند بايد در مواردي از اين دست كه شرح آن رفت دقت و مراقبت بيشتري داشته باشند و اين كه «نازنيني تو ولي در حد خويش... الله الله پا منه ز اندازه بيش»....
و بالاخره، از آنجا كه نقل قول غيرواقعي آقاي احمدي نژاد در كسب آراء وزير محترم مربوطه تاثير تعيين كننده اي داشته است، قانوني بودن رأي اعتماد مجلس به ايشان قابل ترديد است و به نظر مي رسد كه نياز به رأي گيري مجدد باشد
ارسال شده توسط Ali Alamuti علی الموتی در سهشنبه, مرداد ۱۵, ۱۳۸۷
۱۳۸۷ مرداد ۱۱, جمعه
بازگشت 550 ميليارد ريال از اعتبارات ملي آذربايجان شرقي به خزانه دولت
رئيس مجمع نمايندگان استان آذربايجان شرقي خبر داد: بازگشت 550 ميليارد ريال از اعتبارات ملي آذربايجان شرقي به خزانه دولت خبرگزاري فارس: رئيس مجمع نمايندگان استان آذربايجان شرقي در مجلس شوراي اسلامي گفت: 550 ميليارد ريال از اعتبارات ملي استان به دليل عدم استفاده به خزانه دولت برميگردد. |
به گزارش خبرگزاري فارس از تبريز مسعود پزشكيان امروز در جمع خبرنگاران اظهار داشت: در جلسهاي كه با حضور تعدادي از نمايندگان مردم استان در مجلس شوراي اسلامي، استاندار و برخي مديران اجرايي استان آذربايجان شرقي در كليبر برگزار شد، اعلام شد كه تا تير ماه امسال 550 ميليارد ريال از اعتبارات اختصاصي دولت به دليل عدم استفاده بازگشت ميخورد.
وي ادامه داد: بر اساس مذاكرههايي كه با مسئولان زيربط صورت گرفت، مقرر شد تا در نخستين گام، از بازگشت اين اعتبار بزرگ جلوگيري شود و در مرحله بعد در خصوص عدم استفاده چنين اعتباراتي در استان بحث و بررسي صورت گيرد.
نماينده مردم تبريز، اسكو و آذرشهر در مجلس شوراي اسلامي با اشاره به جلسههاي متعدد برگزار شده ميان نمايندگان استان گفت: در 5/1 ماه گذشته نمايندگان استان آذربايجان شرقي در مجلس شوراي اسلامي به ميزان چهار سال گذشته تشكيل جلسه داده و مسائل و مشكلات منطقه را بررسي كردهاند.
وي به برگزاري دو جلسه با صاحبان صنايع و معادن دستگاههاي صنعتي دولتي اشاره كرد و افزود: در اين جلسهها كه 9 نفر از نمايندگان استان حضور داشتند، مقرر شد تا در سه هفته آينده، مسائل و مشكلات حوزه صنعت استان تدوين شده و براي بررسي و بحث در جلسه آتي آماده شود.
پزشكيان با بيان اينكه سال 1364، استان آذربايجان شرقي دومين استان صنعتي كشور بود و هم اكنون به رتبه ششم سقوط كرده است، افزود: پنج استان پيش از آذربايجان شرقي نيز 80 درصد سهم صنعت كشور را در خود جاي دادهاند و با اين حساب بايد گفت، وضعيت صنعت استان بسيار نگران كننده است.
وي توليد را زيربناي تحول و توسعه در هر منطقهاي خواند و اضافه كرد: اگر رونق اقتصادي بازگردد، ديگر شاهد رشد مهاجرت و بيكاري نيستيم.
نماينده مردم تبريز، اسكو و آذرشهر به اعتبار 45 هزار ميليارد ريالي مصوب دولت براي جبران خسارتهاي خشكسالي و سرمازدگي اشاره كرد و افزود: از مديران اجرايي حوزه كشاورزي خواستهايم تا آمار و ارقام مربوط به ميزان خسارتهاي وارده به استان را اعلام كنند تا با اتكا به اين آمار سهم عادلانه استان را جذب كنيم.
وي همچنين با انتقاد از خاموشيهاي مكرر برق در استان آذربايجان شرقي گفت: در جلسهاي كه پيرامون خاموشيهاي برق با حضور مسئولان و مديران اجرايي صنعت برق استان انجام شد، دلايلي كه مطرح شد قانع كننده نبود و به همين دليل خواستار دلايل قانع كننده شديم.
وي با ناعادلانه خواندن ميزان اين خاموشيها در استان تأكيد كرد: قرار نيست در كشوري كه شعار عدالت و اعتقاد داده ميشود، ناعادلانه عمل شود.
پزشكيان افزود: اگر بتوانيم با دلايل علمي و منطقي سهم خود را جويا شويم به حتم سهم عادلانه خود را جذب ميكنيم.
رئيس مجمع نمايندگان استان آذربايجان شرقي در ادامه به تغيير مديريتها با نظر نمايندگان مجلس اشاره كرد و گفت: نمايندگان تلاش دارند تا در عزل و نصب مديران اجرايي استان دخالتي نداشته باشند و تاكنون مديران در استان بر اساس سلايق روي كار آمدهاند كه وضعيت كنوني براي استان حاصل شده است.
وي اظهار داشت: هر مديري شاخصهاي ويژهاي دارد كه بايد بر اساس آن شاخصها انتخاب شود و وظيفه نماينده همكاري با اين مديران در راستاي حل مشكلات مردم است.
پزشكيان تأكيد كرد: اشخاص در مديريت مطرح نيستند بلكه بايد رونق اقتصادي، توسعه و اشتغال را به استان بازگردد.
وي با اشاره به جلسههاي مجمع نمايندگان استان آذربايجان شرقي گفت: بر اساس اطلاعاتي كه از مديران دستگاههاي مختلف اجرايي ميگيريم، اقدامات و نيازهاي ضروري بين نمايندگان تقسيم بندي ميشود تا مسئول پيگيري آن مسائل مشخص باشد نه اينكه هر نمايندهاي مسئول رسيدگي به تمام امور و مشكلات باشد.
وي ادامه داد: بر اساس مصوبهاي كه به زودي از سوي استاندار به دستگاههاي اجرايي ابلاغ ميشود، مديران اجرايي آذربايجان شرقي موظفند برنامه، استراتژيها و چارچوب خود را در قالب يك برنامه و چشم انداز با اهداف مشخص تدوين و ارائه كنند.
نماينده مردم تبريز، اسكو و آذرشهر افزود: با ارائه اين برنامه، وظيفه نظارتي نمايندگان نيز اصولي و مبتني بر برنامه و چارچوب ميشود.
وي در خصوص گزارش سازمان بازرسي استان آذربايجان شرقي پيرامون تخلف برخي مديران اجرايي استان گفت: پيدا كردن مقصر هنر نيست بلكه بايد گره كار را پيدا و چاره انديشي كرد.
نماينده مردم تبريز، آذرشهر و اسكو ادامه داد: زماني كه رئيس دانشگاه علوم پزشكي تبريز بودم، بيش از صد بار به ديوان محاسبات احضار شدم كه در همه موارد نيز هدفم خدمت به مردم و دانشگاه بوده است.
وي اظهار داشت: اين مايه تأسف است كه آبروي مديران فعال كه شايد در بين دهها فعاليت مثبت، دو اشتباه نيز داشته باشند، برده شود.
پزشكيان در خصوص سفر رياست جمهوري به استان آذربايجان شرقي نيز گفت: پس از برگزاري جلسه با احمدي نژاد، مقرر شد كه جلسهاي مشترك با وزراي نيرو، كشور، كشاورزي، صنايع و معادن و بهداشت و درمان با نمايندگان استان در مجلس برگزار شود تا نيازها و مشكلات موجود جمعبندي شود و در سفر رياست جمهوري به استان مطرح و مورد تصويب قرار گيرد.
وي در خصوص تغيير يا ابقاي استاندار فعلي آذربايجان شرقي نيز تصريح كرد: نمايندگان قصد دخالت در امور اجرايي را ندارند اما از آنجا كه از سوي وزارت كشور درخواست شد، مجمع نمايندگان استان نيز پيشنهاد خود را اعلام كرد.
پزشكيان ادامه داد: پيشنهاد اول با توجه به فرصت كوتاه باقيمانده از دولت فعلي و همچنين عدم وجود شاخصهاي برجسته در كانديداهاي معرفي شده، ابقاي استاندار فعلي بود و در صورت تغيير، پنج كانديداي ديگر نيز مطرح كرديم.
وي با بيان اينكه انتظار داريم وزارت كشور به نظر نمايندگان احترام بگذارد، افزود: با توجه به اينكه وزارت كشور از نمايندگان پيشنهاد خواسته بود، بنابراين عدم اعمال نظر نمايندگان بياحترامي شمرده ميشود
ارسال شده توسط Ali Alamuti علی الموتی در جمعه, مرداد ۱۱, ۱۳۸۷